Cursuri online de creare site web

Testează programul nostru pentru creare site web și obține acces la cursul online gratuit. La înregistrare îți vom expedia un mesaj e-mail cu un click către înregistrare la cursul online. La acel curs vei afla cum poți crea un site web gratis, singur și fără cunoștințe de programare.

Testează gratuit

În momentul în care un utilizator intră pe site-ul tău, primul lucru pe care acesta îl va observa la pagina ta va fi meniul. Bineînțeles, nimeni nu acordă suficientă atenție meniului până în momentul în care începe și are nevoie de el. Însă, nu uita că acesta este cel mai bine să fie cât mai simplu. Aceasta este o alegere cu care nu ai cum să dai greș niciodată. Oricine poate face un meniu, însă cel mai important e să știi cum se face.

 

De unde începem crearea unui meniu bun

Meniul este coloana vertebrală a oricărui site. Acesta este organizatorul tău cel mai bun. Nu încercăm să reinventăm roata, dar trebuie să știi că meniul este principalul mod prin care utilizatorii navighează pe pagina ta. Iar asta înseamnă că acesta trebuie să fie ușor și intuitiv. Nu vrei să îi încurci în pagini și subpagini pe care să le găsească cu greu.  Și nici să facă nu știu câți pași inutili pentru a ajunge în punctul dorit trebuie. Păstrează totul cât mai simplu. Este unul dintre cele mai importante elemente de navigare.

Așa cum am spus puțin mai sus, meniul ajută la organizarea paginii, aspect pe care cei mai mulți îl uită. Trebuie să existe o ordine pe pagina ta, iar fiecare element să răspundă la întrebări specifice și să ajute utilizatorul să își atingă obiectivul. Meniul este cel care va arăta, de asemenea, utilizatorului ce va găsi pe pagină. Un meniu standard nu este aglomerat, ci are maxim patru elemente. Pentru a denumi elementele este suficient să un cuvânt sau două care informează utilizatorul ce va găsi pe pagina respectivă. Spre exemplu, în WebWave avem doar trei elemente în meniul principal. Este tot ce ai nevoie pentru a informa vizitatorii. De asemenea, acestea vor fi adaptate, bineînțeles, la nevoile dumneavoastră.

Aceste patru elemente vă permite să păstrați atenția utilizatorilor. Acesta își va aminti că există legături către pagini și subpagini și le va accesa rapid. Cu cât sunt mai multe elemente, cu atât șansa de a-i bulversa pe vizitatori este mai mare.

Ca un sfat bonus, logo-ul site-ului ar fi bine să fie realizat ca legătură către pagina de pornire a site-ului. Asta înseamnă că nu veți fi nevoiți să adăugați un element suplimentar ”Acasă” în bara meniului. Apropo, utilizatorii sunt deja obișnuiți ca atunci când fac click pe siglă, să îi ducă spre pagina principală. De asemenea, și în WebWave veți putea face un astfel de meniu îngrijit.

Alătură-te celor 130 de mii de utilizatori, care creează site web gratis și fără cunoștințe de programare.

Programul pentru creare site-uri, WebWave, permite crearea paginilor web  în plină libertate. Poți începe procesul de creare site web de la o pagină curată sau folosește un șablon.

CREEAZĂ SITE-UL PROPRIU GRATUIT

Meniul din footer

Partea de jos a paginii tale poate fi un loc destul de interesant. De obicei este folosit pe post de ”ultimele informații pe care utilizatorii ar trebui să le știe”. În footer te uiți, în general, după informații despre persoana din spatele paginii, metode de a o contacta, adresă sau alte adrese. Însă, în partea de jos a paginii tale, mai poți adăuga un meniu suplimentar care să dea posibilitatea celor care-l accesează să meargă mai repede la alte site-uri cu conținut bun. Mai mult decât atât, un meniu bun poate ajuta la SEO.

Spre exemplu, dacă ai un service pentru computere, trei legături în subsolul paginii, care să conducă utilizatorul către ofertă, o listă de prețuri și un număr de contact, este perfect.

 

Cum să eviți crearea unor meniuri nepotrivite?

Meniul unei pagini web trebuie să comunice cu utilizatorul, să îi spună exact unde va ajunge atunci când va da click pe un link. Acestea fiind spuse, un meniu nepotrivit este unul care nu transmite nimic. Sunt foarte multe pagini care au meniuri construite defectuos. Spre exemplu, recent, am navigat pe o pagină web dedicată crescătorilor de peruși, iar un element al meniului se numea ”în călătorie”. Nu mi-a spus nimic, inițial, dar atunci când am dat click, am observat că m-a dus pe o subpagină cu recenzii de călătorie. Dezamăgit, am închis pagina. Nimeni nu dorește să se expună la astfel de neplăceri.

De asemenea, și un meniu prea mare poate fi o problemă. Utilizatorii se pot pierde prin elemente și adrese. Rareori, site-ul poate avea nevoie de mai mult de patru elemente. Însă, în acest caz, puteți să considerați structura într-un mod diferit sau să utilizați legăturile din subsolul paginii.

Meniu cu iconițe

În teorie, ideea este bună. Icoanele sunt minunate pe site, arată bine și concentrează ideea de bază. Însă, în practică, este o idee proastă în cele mai multe cazuri. Există posibilitatea ca iconițele să nu exprime ceva specific, ci ceva general. Poate chiar unii utilizatori nu vor avea habar despre ce este vorba în acel meniu. Tocmai din această cauză, textul va câștiga întotdeauna în fața iconițelor. Este clar, simplu și scurt. Vizitatorul știe exact pe ce va urma să navigheze.

Nici folosirea meniului mobil pe versiunea de desktop a site-ului nu este o idee prea reușită, deși am observat din ce în ce mai des acestă tendință. Deseori acest lucru se întâmplă din cauza unei responsivități insuficiente - site-ul nu poate fi pe deplin optimizat pentru dispozitivele mobile.

O altă idee nu foarte reușită o mai reprezintă și meniul vertical. Desigur, avantajul este că poate conține mai multe elemente și fiecare își păstrează lizibilitatea. Pe de altă parte, utilizatorul va căuta mereu meniul în partea de sus, nu în stânga sau în dreapta.

Există posibilitatea ca iconițele să nu exprime ceva specific, ci ceva general. Poate chiar unii utilizatori nu vor avea habar despre ce este vorba în acel meniu.

Concluzie

În finalul acestui articol ne vom întoarce la ceva despre care am mai vorbit o dată la începutul articolului. Cel mai câștigător principiu este cel în care păstrezi totul simplu, normal. Un meniu simplist, care spune clar despre ce este vorba pe o pagină anume este un meniu bun. Atunci când utilizatorul știe unde să caute informația de care are nevoie, bătălia este pe jumătate câștigată. Rămâne ca informațiile să fie ceea ce utilizatorul caută și asta depinde numai de tine mai departe.

De asemenea, în WebWave poți să creezi orice tip de meniu: vertical, orizontal sau mobil. Trebuie doar să ai grijă de cum crezi că ar trebui să arate și ca să faci asta nu ai nevoie de cunoștințe complicate despre codare. Doar câteva click-uri și ai terminat.

Dacă vrei, încearcă să creezi meniul perfect în creatorul nostru de pagini web, WebWave.

Articole similare pe care trebuie să le citești:

Autor: Cristian Lenga

Site-ul tău web are nevoie de un meniu bun
07/02/2019

Site-ul tău web are nevoie de un meniu bun

WebWave - program pentru creare site web

Începe acum

PANOUL WEBMASTER

LOGIN

Logo, WebWave - program pentru crearea site-urilor web

Creează Site-uri Web Uimitoare cu ajutorul platformei WebWave ! 
Începe cu o pagină curată sau alege un șablon deja optimizat pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile cerințe.

Panoul webmaster

Acest WebSite a fost creat în totalitate cu ajutorul Platformei WebWave (Program Gratuit pentru crearea Site-urilor Web).
Această pagină utilizează module Cookie. Află mai multe

CUNOAȘTE-NE MAI BINE ÎN REȚEA

ÎNCEPE ACUM

EN

PL

PROGRAM

wEBwAVE

Tutoriale

Prețuri

Pentru clienți