Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Ce este, cum alegi și cât costă un domeniu web?

02 martie 2017
Strategii de promovare afacere, cum îți promovezi afacerea?

Alegerea denumirii, extensiei, setările adreselor DNS - toate acestea pot deruta utilizatorii care nu au mai lansat site-uri. Înregistrarea unui domeniu este o decizie importantă. În acest articol am pregătit răspunsuri la întrebările care apar frecvent atunci când utilizatorii decid să înregistreze un domeniu web.

Aceste răspunsuri vă vor ajuta să luați decizii bune referitoare la înregistrarea și întreținerea adresei de domeniu web.

Cuprins:

  1. Ce este un domeniu web?

    1. Care sunt componentele unei adrese de domeniu web?

  2. De ce este important să vă rezervați domeniul necesar și cum alegeți un domeniu

    1. Cum alegeți un domeniu? - Numele domeniului web

    2. Cum alegeți un domeniu? - Extensia domeniului web

    3. Adresa de e-mail

    4. Ce fac dacă domeniul web este deja rezervat?

  3. Cât costă un domeniu web?

    1. Domeniul web va deveni proprietatea mea?

    2. Prelungirea domeniului web

    3. Care este diferența dintre înregistrarea și prelungirea domeniului web?

    4. Care sunt perioadele pentru care se pot înregistra și prelungi domeniile web?

    5. Ce se întâmplă cu domeniul dacă nu-l mai prelungești?

    6. Redirecționarea domeniului - domeniu și găzduire la diferiți furnizori

    7. Transferul domeniului web

  4. Lista pașilor necesari de parcurs pentru înregistrarea unui domeniu

  5. Instrumente de verificare a accesibilității și a setărilor domeniului web

 

Ce este un domeniu web?

Un domeniu web este de fapt o adresă de site. Cel mai bine veți înțelege comparând adresa virtuală cu una fizică, reală. Adresa fizică se referă la o adresă a unei persoane sau a unei companii: bloc, stradă, oraș, județ, țară etc.

În schimb adresa virtuală poate fi accesată mult mai ușor și mai repede. Domeniul este utilizat atunci când dorim să accesăm un website, mai exact conținutul acestuia.

Funcționarea domeniilor este asigurată de DNS-uri (eng. Domain Name System - sistemul de nume de domeniu web). Acest sistem ”traduce” denumirea domeniului introdusă de utilizator în adrese de IP, datorită căruia dispozitivul utilizatorului identifică serverul care trebuie accesat pentru a descărca conținutul necesar.

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Care sunt componentele unei adrese de domeniu web?

Adresa site-ului include mai multe componente. În infograficul de mai jos am prezentat structura detaliată a adresei unui site:

  1. TLD - (eng. top-level domain), extensia domeniului.
    Află cum alegi extensia domeniului în această parte a articolului

  2. Numele domeniului - denumirea domeniului. 
    Află cum alegi numele domeniului în această parte a articolului

  3. Subdomeniul - indică niște adrese / subpagini care sunt relativ independente de restul site-ului, dar totodată reprezintă o parte integră a site-ului

  4. Prefix - este un element opțional. Autorul site-ului este liber să aleagă dacă dorește sau nu să folosească acest prefix.
    Vezi acest tutorial pentru a afla ce trebuie luat în considerare atunci când decizi includerea acestui sufix și cum setezi acest sufix pentru site-urile create în WebWave.

  5. Protocolul - indică protocolul conexiunii dintre serverul care găzduiește site-ul și dispozitivul utilizatorului. În prezent, protocolul HTTPS conectat cu ajutorul certificatului SSL a devenit un standard.
    Află mai multe despre conexiunea cu ajutorul certificatului SSL

Structura adresei de domeniu: protocol, prefix, subdomeniu, domeniu, TLD

De ce este important să vă rezervați domeniul necesar și cum alegeți un domeniu

În cazul în care doriți să vă creați un website, dar nu aveți un domeniu deja înregistrat, sfatul nostru ar fi să vă grăbiți. Fiecare nume de domeniu web, pe internet, este unic, iar principiul utilizat pentru a obține un nume de domeniu este ”primul venit, primul servit”. De asemenea, chiar dacă nu aveți un website, dar plănuiți crearea unuia, ar trebui să vă rezervați din timp numele, pentru că este bine să vă asigurați un nume bun, ușor de reținut înainte ca altcineva să vină cu aceeași idee ca dumneavoastră. Căutați dacă numele pe care îl doriți este liber, iar dacă răspunsul este da, atunci cumpărați-l cât mai repede. 

 

Cum alegeți un domeniu? - Numele domeniului web

Adresa de domeniu este un element foarte important al brandului, a imaginii dumneavoastră online. Acest element este foarte important în special atunci când site-ul este primul / unicul canal de promovare și nu există alte ”artificii” care ar crea imaginea de brand.

Ca și în cazul brandului, denumirea domeniului are 2 obiective: crearea unei imagini unice, distincte și semnalizarea veridicității conținutului.

Din această cauză este foarte bine să folosiți denumirea companiei în numele de domeniu. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să folosiți combinația a 1-2 cuvinte cheie pentru brandul companiei, pentru a crea o denumire unică.

Specialiștii în SEO afirmă că extensia domeniului nu influențează poziția site-ului în căutările Google în mod direct. Personal însă, nu recomandăm ignorarea imaginii de brand creată de adresa de domeniu ca instrument de atragere a traficului pe site și de poziționarea a site-ului în Google.

Evitați utilizarea prescurtărilor, liniilor, simbolurilor sau cifrelor (De ex.: ”0” ca literă ”o”). Denumirea domeniului trebuie să fie ușor de memorat, și extrem de clară.

Creează un site, lansează-l și obține un domeniu .ro grautit


ÎNCEPE ACUM

Cum alegeți un domeniu? - Extensia domeniului web

Extensia, de cele mai multe ori, indică locul de proveniență. După cum probabil știți deja, domeniile .ro indică site-urile din România așa cum .it indică site-urile din Italia.

De asemenea, există și extensii care indică domeniul de activitate a organizației care stă în spatele site-ului. De exemplu extensia .gov indică instituțiile de stat, iar domeniul .edu instituțiile din domeniul educațional.

Atunci când organizația care administrează site-ul activează local (de exemplu în cazul unei companii mici) este foarte important să indicați localizarea organizației cu ajutorul adresei de domeniu. Acest lucru poate fi făcut în 2 moduri:

  1. Cu ajutorul extensiei - de exemplu .ro pentru organizațiile care activează în România.

  2. Cu ajutorul includerii denumirii localității în numele domeniului.

Pentru a afla mai multe despre promovarea organizațiilor în căutările locale vezi acest articol.

 

Adresa de e-mail

De asemenea, domeniul, în cazul companiilor, mai este folosit și pentru adresele de mail ale angajaților (nume.angajat@firmă.ro) - un element de branding important. Atunci când un angajat al firmei va comunica cu un client, primul lucru pe care potențialul cumpărător îl va vedea, atunci când se trimite un mail, va fi numele angajatului, denumirea domeniului web și extensia.

Subliniem însă că deținerea unui domeniu este mai simplă decât deținerea conturilor e-mail create în baza acestui domeniu.

De obicei, deținerea conturilor e-mail create în baza domeniului reprezintă un serviciu suplimentar care trebuie uneori achitat.

 

Ce fac dacă domeniul web este deja rezervat?

Uneori puteți încerca să cumpărați un domeniu care este deja înregistrat de altcineva. În aceste condiții există câteva posibilități de a acționa:

  • Contactați persoana care deține domeniul web și întrebați-o dacă este interesată de vânzarea acesteia. Verificați la fel posibilitatea de a cumpăra domeniul la bursa de domenii sau la un broker.

  • Dacă compania dumneavoastră are deja o poziție bine fundamentată, iar denumirea domeniului aparține altcuiva, puteți chestiona dreptul de proprietate asupra denumirii ca element al brandului.

  • Verificați dacă această denumire nu a fost utilizată pentru spam sau alt tip de abuz, întrucât aceasta poate să influențeze poziția paginii în rezultatele motoarelor de căutare.

Creează un site, lansează-l și obține un domeniu .ro grautit


ÎNCEPE ACUM

Cât costă un domeniu web?

Prețurile diferă în funcție de extensia domeniului și furnizorul de domenii. Prețurile înregistrării unui domeniu variază între 0 (zero) și câteva zeci de lei sau chiar mii de lei. Prețul de prelungire al domeniului variază între câteva zeci și câteva sute de domenii.

De exemplu la momentul scrierii articolului observăm următoarele prețuri (prețurile prezentate nu includ taxa TVA).

  • Prețul înregistrării unui domeniu .ro este de 57.00 lei la rotld.ro

  • Prețul înregistrării unui domeniu .com este de 13,15 lei.

  • Prețul înregistrării unui domeniu .car este de peste 14800 de lei.

Însă înainte de a înregistra domeniul recomandăm verificarea prețurilor prelungirii domeniului.

Trebuie să menționăm că la înregistrarea domeniului web uneori este necesară efectuarea anumitor proceduri formale (ca în cazul domeniului. org). Însă în cazul majorității domeniilor este suficientă doar introducerea datelor personale sau depunerea datelor organizației și desigur achitarea taxei corespunzătoare.

După înregistrarea domeniului, acesta trebuie prelungit. Mai jos sunt descrise detalii despre prelungirea domeniului și diferite opțiuni de întreținere și utilizare a domeniului.

 

Domeniul web va deveni proprietatea mea?

Nu.

De fapt, achitarea domeniului de cele mai multe ori îți oferă posibilitatea de a folosi această adresă pentru o anumită perioadă de timp. Este asemănător cu numărul de telefon - dacă nu mai achiți facturile, pierzi dreptul de folosire exclusivă a acestuia. Însă dacă nu mai achiți pentru o perioadă mai lungă de timp - poți pierde acest număr de telefon.

Situația arată la fel și în cazul domeniului. Deții domeniul atât timp cât achiți. După care, pierzi dreptul de proprietate.

 

Prelungirea domeniului web

Înregistrarea domeniului presupune dreptul de a folosi domeniul timp de 1 an. Pentru a prelungi drepturile de folosire a domeniului este necesar să achiți o anumită taxă. De obicei aceste prețuri sunt mai mari decât prețul de înregistrare a domeniului web.

De exemplu prețul de prelungire a domeniului .ro la roTLD, este egal cu prețul de înregistrare: 57,00 lei net pe an.

Deținerea unui domeniu este de fapt mai mult o arendă decât o proprietate

Care este diferența dintre înregistrarea și prelungirea domeniului web?

Prima diferență ține de preț. Prelungirea domeniului de obicei costă mai mult. Menționăm că uneori furnizorii serviciilor de găzduire oferă ca promoții domenii gratuite pentru primul an. În următorii ani, domeniul trebuie prelungit.

După cum am mai menționat site-ul este ca și o casă. Serviciul de găzduire este ca o parcelă de pământ iar domeniul ca o adresă. Fiecare din cele două elemente necesită atenție și finanțare.

 

Care sunt perioadele pentru care se pot înregistra și prelungi domeniile web?

Domeniile se prelungesc pe perioade de cel puțin un an în cicluri anuale. Înregistrarea domeniului web este de fapt achiziția acestuia pentru o perioadă de 1 an. Prelungirea domeniului poate fi efectuată și pe perioade mai lungi ex.: de 5 ani.

 

Ce se întâmplă cu domeniul dacă nu-l mai prelungești?

Pierzi posibilitatea de a folosi acest domeniu. Deseori se folosește expresia de expirare a domeniului. De fapt, acest domeniu nimerește într-o stare numită ”pending delete”. Această stare durează 90 de zile pentru domeniile .ro. După expirarea celor 90 de zile urmează pierderea drepturilor de proprietate.

Este foarte important să eviți pierderea drepturilor de proprietate la domeniu și să respecți termenii de prelungire a domeniilor.

Înregistrarea repetată a aceluiași domeniu web este imposibilă. Dacă te gândești că vei aștepta până ce domeniul va expira pentru a-l înregistra din nou pentru a evita prețul ridicat de prelungire a domeniului, trebuie să te dezamăgesc.

Dacă nu reînnoiești domeniul acesta ajunge pe piață - situație care trebuie evitată. De ce? Pentru că există companii care se ocupă de achiziționarea automată a domeniilor de acest gen pentru ca mai apoi să le vândă la un preț mai mare.

Creează un site, lansează-l și obține un domeniu .ro grautit


ÎNCEPE ACUM

Redirecționarea domeniului - domeniu și găzduire la diferiți furnizori 

Domeniul funcționează într-un mod asemănător cu un număr de telefon. Poți schimba telefonul - poți redirecționa domeniul la un alt site cu ajutorul adreselor DNS - vezi aici instrucțiunea de redirecționare a domeniului.

 

Transferul domeniului web

Domeniile pot fi transferate de la un furnizor la altul. E ca și cum am transfera numărul tău de telefon de la un operator la altul.

Pentru transferul domeniului este necesară generarea unui cod de autorizare - de obicei este numit cod AuthInfo sau cod EPP.

Important - în cazul domeniului .ro ca și în cazul altor domenii există o perioadă de blocare a transferului setată cu scopul de securizare. În cazul domeniului .ro această perioadă este de 60 de zile - cu alte cuvinte, transferul domeniului web poate avea loc doar după trecerea a minim 60 de zile de la înregistrarea domeniului. În caz contrar, transferul domeniului este tehnic imposibilă.

 

Lista pașilor necesari de parcurs pentru înregistrarea unui domeniu

Ca o concluzie a acestui articol, am pregătiti o listă de pași necesari pentru a identifica cel mai bun loc de a înregistra un domeniu.

  1. Pregătiți denumirea domeniului, care vă va reprezenta în rețea

  2. Decideți ce extensie veți alege

  3. Verificați prețurile de înregistrare a domeniului

  4. Verificați prețurile de prelungire a domeniului

  5. Verificați opțiunile de redirecționare a domeniului

  6. Verificați dacă transferul domeniului la un alt furnizor este taxat

 

Instrumente de verificare a accesibilității și a setărilor domeniului web

  1. WHO.IS - instrument gratuit care prezintă informația despre accesibilitatea domeniilor web de orice tip
    WHOIS Search  Domain Name  Website  and IP Tools - Who is

  2. WHOIS roTLD - instrument gratuit pentru verificarea domeniilor .ro
    WHOIS   RoTLD - Romania Top Level Domain

  3. Dig (DNS lookup) - instrument gratuit pentru verificarea setărilor DNS ale domeniilor web|
    Dig  DNS lookup

Multă baftă ;)

Iar dacă aveți nevoie de un site - creați-l gratuit în WebWave, beneficiați de oferta specială și înregistrați gratuit un domeniu .ro. - începe cu un click pe butonul de mai jos.

Autor: Cristian Lenga, Paweł Krzywina, Ivan Prozorovschi

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: