Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

De ce aplicarea efectelor de animație necesită mult tact?

29 noiembrie 2022
De ce aplicarea efectelor de animație necesită mult tact?

Efectele de animație pot îmbunătăți experiența utilizatorului pe site-ul tău sau o pot duce în extrema cealaltă și pot face mai mult rău decât bine. Există situații în care aceste efecte pot pune în evidență conținut și pot aduce un suflu proaspăt site-ului, dar, utilizate în exces sau în moduri nepotrivite, pot strica total experiența, din mai multe motive. 

Pentru a putea aplica efecte de animație este necesar, în primul rând, un website. Poți începe să lucrezi la site-ul tău chiar astăzi, folosind WebWave, o aplicație pentru care nu ai nevoie să cunoști cod și nici nu ai nevoie de o echipă întreagă de specialiști. 

Conținutul articolului:

(Fă click pe link pentru a ajunge la partea corespunzătoare a articolului)

  1. Ce sunt efectele de animație?

  2. Care sunt costurile aplicării efectelor de animație?

  3. Câteva recomandări pentru aplicarea efectelor de animație

 

Ce sunt efectele de animație? 

Animațiile site-ului sunt imagini în mișcare folosite pentru a capta atenția vizitatorilor și adesea îi direcționează să întreprindă anumite acțiuni. Ele pot fi animații mici care atrag privirea unui utilizator asupra unui anumit element, transmit un mesaj de marketing sau îi ajută pe utilizatori să se deplaseze mai natural printr-o pagină web.

Animațiile pot, de asemenea, să arate pașii unui proces complex, să creeze elemente interactive, să spună povești (cum ar fi tutoriale) și să transmită progresia (cum ar fi o bară de timp).

Dacă sunt folosite bine, animațiile îți pot face site-ul web să prindă viață și să atragă atenția vizitatorilor. Cu toate acestea, dacă sunt folosite necorespunzător, pot provoca discordie, frustrare și experiențe slabe ale clienților.

Atunci când vine vorba de efecte de animație, trebuie să existe un echilibru: prea multe astfel de efecte fac utilizatorul să scape din vedere esențialul și, mai mult, pot îngreuna site-ul. 

Ca să lămurim anumite aspecte, în acest articol vom discuta despre costurile aplicării efectelor de animație și momentele în care acestea pot fi folositoare. 

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Care sunt costurile aplicării efectelor de animație?

După cum am menționat, este posibil ca efectele de animație să vină cu anumite costuri. Nu ne referim aici doar la bani, ci la atenția consumatorului, care, atunci când vine vorba de site-uri web, este cea mai importantă. Am întocmit o listă cu lucrurile la care trebuie să ai grijă atunci când decizi să folosești efecte de animație: 

 

Animațiile distrag atenția de la conținut

După cum am menționat, animațiile pot fi folositoare atunci când vrei să ghidezi utilizatorul pe site-ul tău. Cu toate acestea, folosirea în exces a acestor efecte duce la pierderea din vedere a esențialului. 

S-ar putea ca tu să ai pe site un anumit CTA, să vrei să duci utilizatorul către o acțiune. Dacă tot ce vede acesta pe site este dat de efecte de animație care îi fură privirea, CTA-ul și conversia ta se vor pierde. 

Imaginează-ți că ești într-un magazin și vrei să cumperi ceva, dar din toate părțile apar culori, oameni care îți fac diverse oferte și e un zgomot continuu. Cam așa se simte și un utilizator pe un site care abuzează de efectele de animație. 

Trebuie să pui conținutul site-ului tău în evidență, nu să îi faci pe oameni să nu mai fie atenți la el. 

 

Sunt coduri suplimentare care îngreunează site-ul

Orice decizi să pui pe site-ul tău ajunge să îngreuneze viteza de încărcare a acestuia. Gândește-te că dacă până și pozele cu o dimensiune mare îngreunează site-ul, efectele de animație sunt și mai problematice. 

Un site care se încarcă greu este un site pe care utilizatorii nu vor să petreacă mult timp. În era în care dorim dispozitive performante și nu mai avem răbdare în online, un site care se încarcă greu pornește cu un mare dezavantaj. 

 


 

Cu cât site-ul tău se încarcă mai repede și cu cât are conținut mai bun, cu atât Google îl va vedea ca fiind de încredere. 

 


 

Google s-ar putea să vadă întârzierile ca un lucru rău 

Nu doar utilizatorii sunt nefericiți atunci când un site se încarcă greu. Google nu vede aceste site-uri ca fiind de încredere și acest lucru va afecta locul pe care îl ocupi în SERP. 

Cu cât site-ul tău se încarcă mai repede și cu cât are conținut mai bun, cu atât Google îl va vedea ca fiind de încredere. 

Dacă vrei mai multe informații și argumente pe acest subiect, click aici pentru un articol mai complex. 

 

Câteva recomandări pentru aplicarea efectelor de animație 

În momentul în care decizi că vrei să ai câteva elemente animate pe site-ul tău, este foarte bine să alegi momentele și locul în care introduci acele elemente cu atenție. Tocmai de aceea venim în ajutorul tău cu lista de mai jos. 

 

Folosește animațiile pentru a pune conținutul în valoare - nu invers 

Animațiile pot fi foarte folositoare pentru a pune conținutul în valoare, dar trebuie ca acest lucru să fie făcut cu atenție, tocmai pentru a nu ajunge să se întâmple chiar opusul. 

Cu ajutorul lor, poți simplifica informații complexe de pe site-ul tău, poți face mici tutoriale sau poți atrage atenția asupra unui buton cu un CTA. 

Cu toate acestea, trebuie ca efectele de animație să fie subtile și nu extrem de complexe, pentru ca utilizatorul să rămână cu informația. 

 

Oferă caracter site-ului 

Un alt lucru pe care animațiile îl fac este să dea viață site-ului. Dacă, de exemplu, ai un site cu mult text sau ai anumite pagini de pe site în care e important pentru utilizator să parcurgă blocuri mari de text, un efect de animație poate face experiența mai ușoară. 

Mai mult, în ceea ce privește design-ul, poate oferi personalitate, mai ales dacă ai un site destul de static. De exemplu, ești un fotograf freelance și ai un site care servește ca portofoliu. Efectele de animație vor ajuta să-ți pui în valoare munca și vor elimina din plictiseală în timp ce atrag atenția potențialilor clienți. 

 

Poți consolida un CTA și încuraja o conversie

Dacă plasezi o animație în jurului unui CTA, poți încuraja o conversie. Poate dorești să duci utilizatorul într-un anumit loc sau să-l ghidezi către o anumită acțiune. 

 

Aplică animațiile doar acolo unde ești sigur că le dorești 

Ca o concluzie, efectele de animație ar trebui aplicate doar acolo unde este sigur. Dacă vrei să le aplici peste tot, pentru că ți se pare că tot ce este pe site-ul tău este important, s-ar putea ca utilizatorul să nu fie de acord cu tine. 

Trebuie să-ți amintești că, de cele mai multe ori, minimalismul are de câștigat și că vrei ca efectele de animație să te ajute, nu invers. 

Dacă ai nevoie de un specialist care să te ajute cu efectele de animație pentru site-ul tău, pentru a te asigura că sunt făcute așa cum trebuie, WebWave oferă secțiunea “Specialiști”, în care te punem în contact cu o astfel de persoană.

 

Autor: Patrunjel Eduard

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: