Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

De ce ar trebui să renunți la Adobe Flash?

13 octombrie 2020
Avantajele WebWave în fața WordPress

Adobe Flash este unul din cele mai cunoscute plug-in-uri pe care World Wide Web-ul le-a întâlnit vreodată. Până recent, majoritatea jocurilor pe care le jucăm erau cu ajutorul Adobe Flash. Videoclipurile pe care le vizionam te obligau să instalezi acest plugin.

Acum, însă, vremurile s-au schimbat. Adobe Flash a devenit dintr-o tehnologie foarte folositoare, în ceva ce mai mult încurcă orice site web pe care există.

Scopul articolului de astăzi este să vedem de ce majoritatea site-urilor web și a browserelor (Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge) au renunțat la orice compatibilitate pentru Adobe Flash! 

Ai nevoie de un site web rapid pentru afacerea ta? Dă click aici pentru a afla mai multe detalii despre constructorul de site-uri web ales de sute de mii de clienți fericiți, WebWave!

Motivele pentru care ar trebui să renunți la Adobe Flash:

  1. Compatibilitatea cu dispozitive mobile

  2. Securizare redusă 

  3. Eficiență insuficientă

  4. Nu există cod sursă disponibil

  5. Browserele nu mai rulează Adobe Flash

  6. Epuizează bateria dispozitivelor

  7. Există o alternativa mult mai eficientă

 

Compatibilitatea cu dispozitive mobile

La începuturile internetului, dispozitivele mobile care aveau capacitatea de a sta pe World Wide Web erau mult prea puține. Astfel, toată lumea folosea internetul de pe calculatorul personal! 

Între timp, lucrurile s-au schimbat. În anul 2018, traficul de pe mobil ajungea la 52%, fiind în continuă creștere de atunci. Cunoaștem site-uri web care au până la 80% trafic mobil. 

Acest lucru ar putea fi un impediment extrem de mare pentru un site care rulează aplicații prin Adobe Flash, deoarece acest plug-in nu este deloc prietenos cu dispozitivele mobile. Majoritatea dispozitivelor care folosesc Android sau IOS nu vor putea rula conținutul Adobe Flash, astfel înrăutățind experiența în totalitate. 

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Securizare redusă

Site-urile de astăzi au nevoie de o securitate foarte bună, datorită conceptului de ”user account” - cont de utilizator. Majoritatea site-urilor dețin informații despre clienții acestora, iar o securitate proastă va aduce de la sine probleme foarte mari.

Adobe Flash este unul din pluginurile care strânge date despre utilizatori, însă nu este securizat cum trebuie. Deoarece suportul pentru acest plugin a luat sfârșit anul acesta, orice site web creat cu ajutorul lui va fi făcut pe propriul risc! 

În 2010, Steve Jobs a oprit funcționalitățile Adobe Flash în totalitate de pe orice dispozitiv IOS. În 2015, Facebook a cerut eliminarea în totalitate de pe internet a acestui plugin și a rugat toate browserele să ia atitudine și să blocheze acest plugin. Considerăm că experții Apple și Facebook știu destule încât să aibă argumente corecte și complete despre problemele Adobe Flash și de ce nu ar trebui ca acesta să existe în anul 2020!

Deservirea Adobe Flash se va sfârși pe
31 Decembrie 2020

Eficiență insuficient

Poate că în anii 2000, eficiența acestuia era una pe care te puteai baza. Majoritatea jocurilor din browser rulau cu ajutorul Adobe Flash. Acum, însă, eficiența lasă de dorit.

Adobe au fost acuzați de faptul că au abandonat Adobe Flash în starea inițială și nu au încercat în niciun mod să-l îmbunătățească. Astfel, site-urile care îl foloseau au avut foarte mult de suferit în ceea ce privește viteza de încărcare sau alte funcționalități ale site-ului.

De asemenea, Jakob Nielsen, un consultant web foarte cunoscut, spunea despre Adobe Flash că distruge principiile de bază ale creării de site-uri web și că distrage atenția utilizatorului de la valorile de bază ale acelui site, spre niște aplicații, animații sau jocuri care nu aduc la fel de multă valoare.

 

Nu există cod sursă disponibil

Un alt motiv pentru care Adobe Flash este de evitat ar fi faptul că codul sursă al plug-in-ului nu este editabil. Practic, ceea ce instalezi, aia primești. Nu poți lucra cu acesta.

Adobe are drepturi totale asupra acelui cod și orice schimbare ar face, tu o să o resimți destul de tare. Odată ce ai instalat acest soft pe site-ul tău, îți permiți să riști să fii la mână unei companii atât de mari?

 

Browserele nu mai rulează Adobe Flash

În 2020, majoritatea browserelor au ajuns la concluzia că trebuie să-și pună utilizatorii pe primul plan și să diminueze interacțiunea Adobe Flash pe acestea. 

Dacă site-ul tău are părți de Adobe Flash instalate, utilizatorul va fi obligat să între în setările browserului, să caute acolo cum pot să permită Adobe Flash să ruleze, să activeze asta și apoi să-și asume toate problemele pe care le-am explicat deja. Îi poți cere un asemenea lucru utilizatorului tău, când există și alte alternative?

Deservirea Adobe Flash se va sfârși pe 31 Decembrie 2020.

 

Epuizează bateria dispozitivelor

În 2015, Google a documentat faptul că, conținutul pe care Adobe Flash îl rulează va mânca destul de multă baterie dispozitivelor tale.

Acest lucru va degrada, în sine, și dispozitivul. Nu știm dacă merită să-ți distrugi bateria unui laptop nou doar pentru a rula un joculeț sau un video, pentru care există și alternative.

De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că mobilul utilizatorilor tăi nu va rula acele programe, deoarece, cum am explicat deja la punctul 1, această funcționalitate este blocată de foarte mult timp!

 

Există o alternativa mult mai eficient

Există, din fericire, modalități mult mai bune pentru a rula videoclipuri, jocuri sau orice alt conținut animat pe site-ul tău. Noul HTML5 este un tip de cod extrem de benefic pentru site-ul tău, deoarece are sursa disponibilă și deschisă. 

Încă din 2015 Youtube folosește exclusiv HTML5 pentru a reda conținutul și s-a debarasat total de Adobe Flash. Există și multe instrumente care îți pot transforma conținutul Adobe Flash în conținut HTML5, pentru o ușurință mai mare în utilizarea site-ului pentru utilizatorii tăi. 

Există și OpenFL, o alternativă Adobe Flash cunoscută, însă folosită mai puțin. Aceasta se aseamănă cu Adobe Flash, dar are codul sursă deschis!

Putem spune că alternative există, trebuie doar să ne dorim să le folosim!

Dacă ai nevoie de un site web optimizat pentru dispozitivele mobile și rapid, WebWave e soluția! Click aici pentru a crea un site web astăzi!

Autor: Patrunjel Eduard

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: