Dacă ești în punctul de a îți reînnoi afacerea cu un site web, probabil ar trebui să știi că acel site are nevoie de un domeniu. Dar poate te întrebi: ce este un domeniu și care este rolul lui? De ce ai avea nevoie de el și, cel mai important, cum alegi un domeniu potrivit pentru site-ul tău?
De asemenea, foarte mulți oameni se întreabă cum pot verifica un domeniu și dacă există, bineînțeles, și domenii gratuite. Toate aceste nelămuriri o să-și găsească răspunsul în acest articol!
Conținutul articolului:
Imaginează-ți că ai un magazin fizic care se ocupă cu vânzarea de covrigi. Cum pot accesa oamenii tăi acest magazin? Cum pot aceștia ajunge la el? Bineînțeles, cu ajutorul unei adrese fizice.
Ei bine, asta este un domeniu pentru un site web. O adresă virtuală, pe care după ce o persoană o accesează, ajunge la destinația dorită. Acest domeniu este o înlocuire pentru o adresă de I.P mai lungă, formată din foarte multe cifre greu de reținut. Numele de domeniu simplifică extrem de mult treaba atât pentru dezvoltatorul de site-uri, cât și pentru utilizatori.
De asemenea, domeniul este și un important indicator de branding pentru afacerea ta. Ar fi bine ca numele site-ului tău să fie cât mai apropiat de numele afacerii tale, dacă nu chiar același, pentru a te asigura că poți beneficia de cunoaștere din fanii tăi deja existenți. Bineînțeles, acest lucru nu este de fiecare dată posibil, deoarece unele domenii care s-ar putea potrivi extrem de bine pe afacerea ta sunt deja luate, dar suntem siguri că tu o să te poți descurca cu asta!
Dacă nu ai încă un site, însă simți că pierzi trenul digital al afacerilor și că ai avea nevoie de unul, WebWave îți oferă o platformă foarte simplu de folosit și gratuită, în care îți poți crea un site foarte repede. Așa, ai acces la tot ce se întâmplă în interiorul site-ului tău. Click aici pentru a începe aventura cu WebWave!
Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare
Există pe internet câteva instrumente specializate pentru verificarea unui domeniu, sub diferite extensii (.ro, .com, .org). Aceste instrumente oferă informații despre disponibilitatea domeniului. Dacă domeniul nu este disponibil, atunci vei găsi informația despre data înregistrării, data expirării. De asemenea poți afla cine este proprietarul domeniului dacă acesta este o persoană juridică. Dacă proprietarul domeniului este o persoană fizică, atunci datele lui sunt protejate, cu alte cuvinte nu sunt accesibile online.
Noi o să vă sugerăm 2 astfel de instrumente, însă dacă nu vă sunt de folos, Google are multe alte opțiuni pentru dumneavoastră!
Who.is - acesta este un instrument pentru a verifica, la nivel internațional, mai multe domenii pentru diferite extensii.
RoTld - acesta se aseamănă mult cu WhoIs, dar se poate folosi doar pentru domenii din România. De asemenea, de pe rotld poți cumpăra domenii, acesta fiind un site de încredere în ceea ce privește domeniile din România.
După cum am spus, în afară de aceste instrumente sunt multe altele care te pot ajuta foarte mult pentru a verifica disponibilitatea unui domeniu sau, spre exemplu, cât costă un domeniu .ro?
Conceptul de domeniu gratuit este unul destul de întâlnit în mediul online, și pe bună dreptate. În momentul înființării unui nou business, ai nevoie de cât mai multe resurse, iar orice poți să economisești, ai vrea să o faci.
Aceste domenii gratuite, deși existente, au o reputație extrem de proaste și mai bine te-ai feri de ele. Motivul reputație proastă este accesibilitatea lor extremă - multă lume abuzează de ea. În general, au extensia .tk, dacă vrei să știi mai multe, însă sfatul nostru este să mergi spre alte oferte convenabile.
De exemplu, dacă nu ai încă un domeniu propriu (de ex. paginamea.ro), pe WebWave poți să-l înregistrezi gratuit. Este de ajuns să activezi planul Premium pentru o perioadă de 12 luni. După plătirea planului Premium vei obține posibilitatea de a alege pentru compania ta propriul domeniu .ro. Astfel, ești scutit de cheltuieli în plus cu domeniul și te poți concentra pe crearea site-ului tău! Vezi mai multe aici.
În general, cele mai cunoscute și folosite extensii de domeniu sunt:
.com - acesta este extrem de folosit la nivel internațional, iar prețurile pentru .com nu sunt foarte mari - aproximativ 46 de lei pentru înregistrare și 100 de lei pentru reînnoire, pe an.
.ro - aceasta este o extensie destinată afacerilor sau site-urilor care au sediul în România. Prețurile se învârt în jur de 50-70 de lei pentru înregistrare și puțin peste 100 de lei pentru reînnoire.
.org
.biz
.co.uk - acesta este destinat companiilor din Marea Britanie și este destul de scump
.info
.net
Aceste extensii au, după cum am spus deja, și un rol informativ pentru persoanele care vizitează aceste site-uri. În momentul în care accesezi un site cu extensia .ro o să știi că acel site face parte din domeniile românești și că afacerea este una din România.
Dacă prețul de înregistrare și mentenanță a domeniului este foarte important pentru tine, poți alege opțiunea domeniilor cu extensia .eu care este extrem de ieftină. Însă sfatul nostru este să te gândești bine, pentru că extensiile domeniilor sunt foarte sugestive pentru utilizatori și pot avea un impact major pentru utilizatorii site-ului tău. Cu alte cuvinte, deși prețul e important este bine să te gândești la ce vei primi pentru prețul plătit.
Domeniile nu sunt, în sine, foarte scumpe. În cazul celor .ro, la 100 de lei investiți pe an, nu ai nici măcar 15 lei pe lună investiți pe viață. Acest lucru poate te va convinge să te gândești mai bine despre ce înseamnă un domeniu ieftin!
Da, există și domenii scumpe, precum gov.edu, dar tu nu ai nevoie de așa ceva, deoarece nu ai un site nici ce ține de guvern, nici de educație. Astfel, orientează-te spre extensii deja cunoscute, de genul .com sau .ro.
Ține minte, domeniul este mai mult o chirie, nu o proprietate
De pe 1 martie 2018, domeniile pe viață au dispărut - decizie roTLD.ro. 1 iunie 2018 a fost data de expirare a primelor domenii înregistrate înainte de 1 martie 2018. Acum ești nevoit să reînnoiești la minim un an durata de viață a acelui domeniu. Dacă nu o faci, îți pierzi dreptul de a folosi în continuare domeniul, fapt care va afecta mult afacerea ta.
Ține minte, domeniul este mai mult o chirie, nu o proprietate. Ai grijă de domeniul tău și plătește chiria la timp!
Dacă nu ai încă un site, însă simți că pierzi trenul digital al afacerilor și că ai avea nevoie de unul, WebWave îți oferă o platformă foarte simplu de folosit și gratuită, în care îți poți crea un site foarte repede. Așa, ai acces la tot ce se întâmplă în interiorul site-ului tău. Click aici pentru a începe aventura cu WebWave!
Autor: Patrunjel Eduard
Materiale.
Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.
Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00
Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave
Urmărește-ne pe: