Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Cum asiguri securitatea site-ului în 6 pași?

22 noiembrie 2022
Cum asiguri securitate site în 6 pași

Pentru a ține pasul cu piața și a fi prezent atunci când potențialii tăi clienți sunt interesați de produsele tale, trebuie să fii vizibil în online. Un site web, pe lângă alte platforme online, îți va asigura vizibilitate, încredere din partea utilizatorului, precum și posibilitatea de a vinde direct utilizatorului care are nevoie de produsul tău. Totuși vei avea nevoie de securitate site pentru a atrage cât mai multe persoane. 

Pentru crearea site-ului, pe lângă domeniu ales, designul site-ului și adaptabilitatea acestuia la diverse dispozitive, este foarte important să îți asiguri și un sistem de securitate. Pe cât de multe avantaje poate aduce o pagină web afacerii tale, pe atât de multe probleme pot apărea dacă nu vei monitoriza site-ul.

Cele mai comune pericole care îți pot afecta funcționarea paginii web sunt spamurile, virușii și atacurile hackerilor. Este important să ții cont de faptul că aceste amenințări vor avea un impact și asupra imaginii tale în fața consumatorului. Clientul nu știe ce se află în spatele nefuncționalității site-ului tău, iar atunci când se va izbi de câteva ori de acest lucru, va ezita să-ți mai viziteze pagina și nu va mai avea încredere în tine ca prestator de servicii sau vânzător. Pe tine, ca business, acest lucru te va consta resurse de bani, timp, dar și pierderea unor date importante despre reach-ul site-ului sau a unor baze de date colectate în timp.

(Fă click pe link pentru a ajunge la partea corespunzătoare a articolului)

  1. Certificatul SSL - cheia pentru un site sigur

  2. Copii de rezervă

  3. Actualizare periodică

  4. Monitorizarea permanentă a site-ului web

  5. Găzduire fiabilă

  6. Aplică parole puternice

 

Pentru a evita ca afacerea ta să sufere de pe urma problemelor legate de site-ul web, specialiștii din domeniul IT îți recomandă câteva instrumente și sfaturi pe care ar fi bine să le urmărești dacă îți dorești o pagină sigură:

 

Certificatul SSL - cheia pentru un site sigur

Certificatele SSL au rolul de a securiza schimbul de informații de pe internet. O pagină care are un astfel de certificat începe cu https și are pictograma unui lacăt. Această tehnologie asigură un grad mai mare de confidențialitate, protejează parolele împotriva interceptării, iar acest lucru este un beneficiu pentru afacerea ta. Clienții vor avea mai mare încredere să împărtășească anumite date personale (chiar și adresa de email) știind că site-ul este sigur.

Vezi aici mai multe despre certificatul SSL.

 

Copii de rezervă

Pentru a te asigura că nu pierzi date furnizate de utilizatori sau care fac referire la funcționalitatea site-ului, este recomandat să faci copii de rezervă. Specialiștii recomandă să faci 3 copii de rezervă, utilizând suporturi de încredere. În acest fel, te vei asigura că în cazul în care un echipamente hardware are anumite defecțiuni, vei avea disponibile alte opțiuni. Este recomandat ca aceste copii să fie făcute constant, pentru a evita pierderea unor mari cantități de date.

Vulnerabilitățile unui site pot fi cauza pierderii unor date importante. Ai grijă să apelezi periodic la un specialist care să te ajute cu eliminarea acestor probleme, iar tu poți face backup-uri informațiilor importante. Acest lucru poate fi făcut din panoul de control al site-ului sau un backup manual. Backup-urile sunt recomandate mai ales atunci când ai realizat anumite modificări sau actualizări.

În WebWave copiile de rezervă se creează în mod automat, fără ca să-ți faci griji și le poți accesa în orice moment - foarte ușor și simplu.

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Actualizare periodică

Pentru a evita lacunele de securitate și a descuraja tentativele de hacking, recomandarea este ca site-ul să fie periodic actualizat. Atunci când hackerii identifică o vulnerabilitate la un site, vor încerca să-l aplice și pentru altele. Aceștia vor putea să pirateze serverul, să fure informații private sau chiar să îți denatureze brandul. Atunci când un dezvoltator identifică existența acestor vulneravilități site, găsește anumite remedii și site-ul trebuie să treacă printr-o actualizare pentru a evita un atac de hacking. De asemenea, este important ca cel puțin o dată pe lună să faci actualizarea din punct de vedere tehnic, care se referă la instalarea ultimelor versiuni de plug-inuri, addon-uri și alte instrumente care au rolul să asigure o bună funcționare a site-ului pentru utilizatori, dar și împiedicarea diverselor atacuri. Vei avea nevoie de o permanentă monitorizare site pentru o experiență cât mai bună pentru utilizatori. 

În WebWave actualizarea componentelor site-ului are loc în mod automat la nivel de sistem. Componentele se actualizează, treptat și sunt implementate doar după verificare de către specialiști cu experiență. Deci tu ca utilizator WebWave nu trebuie să te îngrijorezi de partea tehnică a site-ului.

 

Monitorizarea permanentă a site-ului web

Pentru securitatea site-ului este important să-i asiguri mentenanță și monitorizare site. Monitorizarea este un pas extrem de important în acest proces care se referă la verificarea dacă paginile se încarcă fără erori, eliminarea comentariilor spam, căutarea și înlăturarea erorilor, analiza statisticilor web din luna precedentă etc. O monitorizarea amănunțită și realizată cu regularitate poate depista la timp problemele legate de securitate, lacunele care ar putea cauza probleme. Analizând modul în care funcționează site-ul, împreună cu fiecare meniu, va împiedica un hacker să folosească acea scăpare împotriva afacerii tale.

Activtiatea site-urilor create în WebWave este monitorizată de administratorii platformei WebWave - deci nu trebuie să te îngrijorezi.

 


 

Vulnerabilitățile unui site pot fi cauza pierderii unor date importante

 


 

Găzduire fiabilă

Atunci când îți creezi site-ul va trebui să alegi domeniul de găzduire convenabil pentru afacerea ta atât ca buget, cât și ca opțiuni incluse. În funcție de specificul business-ului poți alege între shared hosting, pe care îl vei împărți cu alte site-uri; server dps- având găzduirea shared, totuși vei avea flexibilitate și resurse proprii; serverele dedicate- întregul server este dedicat site-ului tău. Este important să ții cont de opțiunile pe care le are fiecare găzduire și de ofertele care ți se pun la dispoziție, dar, în același timp, caracteristicile de securitate sunt esențiale.

Serviciul de găzduire oferit de WebWave este fiabil și securizat.

 

Aplică parole puternice

Dacă îți dorești să îți creezi site-ul prin intermediul platformei WebWave este important să fii atent la parola pe care o folosești pentru a-ți accesa site-ul. Astfel, vei da dovadă că ai grijă de datele clienților tăi. Aceasta trebuie să fie cea mai importantă cheie de securitate site, deoarece dacă ai o parolă slabă din punct de vedere al siguranței, poți fi ținta a numeroase atacuri. Vorbim de metode simple de securizare site.  Pentru ca o parolă să fie puternică eficientă, aceasta trebuie conformată la următoarele cerințe:

  • Să fie greu de ghicit, 

  • Să nu se repete la diverse conturi pe care le-ai creat pentru rețelele sociale

  • Să conțină atât caractere, numere, cât și simboluri speciale.

  • Să conțină diverse caractere și litere mici și majuscule.

  • Parola nu trebuie să conțină numele de  familie, prenumele sau numele de utilizator pe care l-a ales clientul. 

De fapt acesta este unicul element de care trebuie să ții cont în WebWave. Îți recomandăm să folosești un manager de parole în acest scop. Voi enumera mai jos câteva sugestii însă orice manager de parole care îți va place va fi perfect.

 

Manageri de parole gratuite:

  • KeePass.info

  • Bitwarden

  • DashLane

 

Concluzionând, securitatea site-ului tău este un punct esențial pentru succesul afacerii tale. O pagină care funcționează bine, fără a pune în pericol datele clienților tăi îți va crește traficul, dar și încrederea pe care ți-o vor oferi consumatorii.

Autor: Oana Păuna

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: