8 minute și 30 secunde
Autor
Dragoș Suciu
Cum să începi o afacere/startup? Cum scrii un plan de afaceri tradițional pentru o afacere nouă? Cum îți definești obiectivele, țintele și planul de marketing? Ce ar trebui să conțină exact? Și este posibil să-l faci chiar tu? Dacă vrei să-ți începi aventura ca antreprenor, ar trebui să citești acest articol mai întâi!
Un plan de afaceri este esențial. El explică ce va face afacerea ta, cum va genera venituri și cine vor fi clienții. Un astfel de document îți permite să-ți clarifici viziunea și să-ți organizezi activitățile eficient.
Dar nu este doar o bucată de hârtie pe care o vei pune într-un sertar și o vei uita. Îți vei prezenta planul de afaceri și creditorilor sau investitorilor, ca să-i convingi să-ți finanțeze inițiativa.
În plus, îți poți modifica planul în timp — merită să-l revizuiești și actualizezi în mod regulat. Reîmprospătează documentul de fiecare dată înainte de a aplica pentru un împrumut de afaceri.
Un plan de afaceri este o sarcină amplă. Dar dacă împarți scrierea sa în pași mai mici, totul devine mult mai ușor. Parcurge fiecare punct în ritmul tău. Nici nu-ți vei da seama și vei avea o strategie fantastică!
Descrie-ți pe scurt afacerea și explică de ce va avea succes. Menționează misiunea ta, produsul sau serviciul oferit și include informații de bază despre echipa de management, angajați și locație. Include și date financiare și moduri prin care intenționezi să atragi fonduri suplimentare (dacă iei în calcul această opțiune).
Această secțiune ar trebui să conțină o descriere mai detaliată a afacerii tale. Include aici:
Denumirea înregistrată a companiei.
Adresa exactă a sediului.
Numele persoanelor-cheie din companie (poți evidenția abilități sau competențe tehnice unice).
Structura companiei — va fi un PFA, un SRL, sau un parteneriat? Dacă nu o administrezi singur(ă), include informații despre procentele deținute de fiecare asociat și implicarea lor.
Un scurt istoric al afacerii.
Natura actuală a activității.
Analiza SWOT.
Această secțiune definește scopul afacerii tale. Scrie ce îți dorești să realizezi acum și peste câțiva ani.
Pont: dacă documentul te va ajuta să obții un împrumut, explică în ce mod va contribui la atingerea obiectivelor tale. Fă-l cât mai clar, astfel încât și cineva din afara domeniului să-l poată înțelege.
Pentru a crea un plan de afaceri perfect, trebuie să identifici nevoile, demografia și comportamentul publicului țintă. Cum faci asta?
Începe printr-o sesiune de brainstorming cu echipa ta sau folosește ChatGPT pentru a găsi răspunsuri la întrebările:
Cum arată piața în prezent?
Cine sunt concurenții mei?
Ce oferă ei?
Ce îmi va da un avantaj competitiv și îmi va crește șansele de succes?
Cine face parte din publicul meu țintă?
Ce caută potențialii clienți și de ce?
Cum va satisface produsul sau serviciul meu nevoile lor?
Inspiră-te de la cei mai buni. Gândește-te de ce funcționează metodele lor și cum le poți adapta. Încearcă, de asemenea, să le identifici punctele slabe și oferă ceva mai bun audienței tale.
Creați un site web exact cum doriți
A venit momentul să te gândești cum vei intra pe piață și de unde vei obține fondurile necesare pentru a-ți implementa proiectul.
Începe cu segmentarea — împarte piața în grupuri mai mici de clienți cu nevoi și caracteristici similare. Poți face asta în funcție de criterii demografice (vârstă, gen, venituri, educație), psihografice (stil de viață, valori, interese) sau comportamentale (frecvența achizițiilor, loialitate față de brand). Apoi alege segmentul pe care vrei să te concentrezi și justifică alegerea.
Estimează dimensiunea pieței și potențialul de creștere. Notează concluziile.
Descrierea strategiei de preț conține:
Modelul de stabilire a prețului: pe baza costului (cost + marjă), pe baza valorii percepute de client sau în funcție de prețurile concurenței.
Exemple concrete de prețuri pentru anumite produse sau servicii.
Politica privind reducerile și promoțiile — dacă și când vor fi aplicate.
Modul în care compania va reacționa la modificările de preț ale concurenței.
Este important să detaliezi modul în care vei ajunge la clienți. Indiferent de tipul afacerii tale, ia în calcul atât vânzările directe cât și marketingul online.
Un site profesional, cu descrierea serviciilor, listă de prețuri, galerie foto și formular de contact. Site-ul va fi optimizat SEO.
Rețele sociale: compania trebuie să aibă o prezență activă (ex: Facebook, Instagram) pentru a promova servicii, a oferi sfaturi și a construi relații.
Publicitate online: Google Ads, Facebook Ads, pentru a ajunge la un public larg.
Distribuirea de pliante în cartiere și clădiri de birouri.
Colaborare cu administratori de imobile.
Recomandări de la clienți mulțumiți și implementarea unui program de loialitate.
Parteneriate cu alte firme (ex: firme de mutări, renovări).
Cauți finanțare sau investitori? Acesta este cel mai important punct al planului de afaceri! Descrie cum va genera compania profit suficient pentru a rambursa un împrumut sau a oferi randamente atractive investitorilor.
Aici nu e loc de presupuneri. Prezintă estimări lunare sau trimestriale privind vânzările, cheltuielile și profiturile, pe o perioadă de cel puțin trei ani.
Fă aceste estimări presupunând că ai contractat un împrumut nou. Include cât mai multe date și ipoteze bine documentate. Ideal, cere ajutorul unui specialist.
Ești aproape gata, dar nu grăbi lucrurile. Un plan de afaceri bun trebuie să includă și organizarea firmei. Dacă ai angajați, creează o reprezentare vizuală a echipelor, rolurilor și ierarhiei. Este important să descrii întreaga structură, de la conducere la personalul operațional.
De asemenea, trebuie să decizi ce formă juridică va avea afacerea ta.
Alegeți unul dintre șabloanele gratuite și creați rapid site-ul dvs. web
Un plan de afaceri este obligatoriu. Trebuie să fie bine gândit și clar.
Te-ai săturat de sfaturi generale? Iată câteva sfaturi importante ca să ieși în evidență:
Fii realist(ă). Nu supraestima veniturile și nu subestima cheltuielile. Planul trebuie să se bazeze pe ipoteze reale (buget, resurse, capacități).
Fii specific(ă). Cu cât dai mai multe detalii, cu atât îți va fi mai ușor să-ți atingi obiectivele.
Fii riguros(oasă). Cercetează atent piața, concurența, publicul țintă și capacitățile proprii.
Cere părerea altora. Poți deveni prea atașat(ă) de propria viziune și să pierzi obiectivitatea.
Revizuiește și actualizează periodic. Tratează asta ca pe o activitate regulată. Planul tău trebuie să reflecte schimbările din piață și din afacere!
Este o prezentare concisă a planului tău, care rezumă principalele puncte: obiective, propunere de valoare și o scurtă descriere a afacerii.
Te ajută să-ți structurezi ideile, să faci cercetare de piață, să faci proiecții financiare și să atragi investiții.
Rezumat executiv, descrierea afacerii, analiza pieței, structură organizațională, ofertă de produse/servicii, strategii de marketing și vânzări, cerere de finanțare, proiecții financiare și un anexă.
Urmărește o structură standard, folosește un model de plan și oferă detalii clare despre obiective, cercetare de piață și proiecții financiare.
Sunt estimări privind performanța financiară viitoare. Ajută la atragerea de finanțare și planificarea bugetară.
Da, este o soluție excelentă care economisește timp și te ajută să incluzi toate secțiunile importante.
Cel „lean” este simplificat, potrivit pentru startup-uri. Cel tradițional este detaliat și folosit mai ales pentru obținerea finanțării.
Îți oferă date despre publicul țintă, tendințe și concurență, permițându-ți să iei decizii mai bune și să-ți personalizezi strategia.
Documente adiționale relevante: grafice, documente legale, proiecții financiare detaliate, CV-uri ale echipei.
Prin faptul că oferă o viziune clară, realistă și completă asupra afacerii și a potențialului său de succes.
Materiale.
Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.
Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00
Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave
Urmărește-ne pe: