Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Cum se asigură securitatea site-ului web?

Actualizat: 14 Decembrie 2023

10 august 2021
Ce este și cum creezi un landing page?

Un site web poate reprezenta, pentru afacerea ta, modalitatea ideală de dezvoltare în mediul digital. Totuși, digitalizarea a venit, la rândul ei, cu anumite minusuri. Unul dintre ele este reprezentat de atacurile cibernetice asupra site-urilor web, ce atacă siguranța cibernetică a tuturor afacerilor. 

Ai nevoie de un site web? Intră pe WebWave și vizualizează șabloanele create de designerii noștri pentru tine. Cu ajutorul acestor șabloane, site-ul tău web va fi gata mult mai repede decât te-ai aștepta! Ne vedem pe WebWave!

Siguranța cibernetică a site-ului tău trebuie să fie o prioritate pentru tine. Oricât de bine ar funcționa site-ul tău, dacă acesta va fi vreodată ținta unor astfel de atacuri, o bună parte din munca ta a fost în van.

În articolul de astăzi vom discuta despre siguranța cibernetică a site-ului tău. Îți vom povesti puțin despre atacurile cibernetice, care sunt principalele metode prin care hackerii atacă site-uri web și daunele principale pe care site-ul tău le va suferi.

 

Ce sunt atacurile cibernetice?

Atacurile cibernetice reprezintă acțiunea voită a unor hackeri de a penetra un sistem de calculatoare sau site-uri web pentru a fura date sau a interfera, într-un mod ilegal, cu acele sisteme. De asemenea, un computer care a fost atacat cu succes poate reprezenta un alt punct de atac spre alte sisteme. Astfel, hackerii se asigură că nu vor putea fi descoperiți prea ușor de către autorități. 

Aceste atacuri pot fi apărate de către un software capabil sau de o securitate a site-ului cât mai bună. De asemenea, atenția administratorului și a celor ce au acces la site este crucială. Click-ul pe link-uri ce nu prezintă încredere poate însemna modalitatea simplă de a da acces unor hackeri către baza ta de date. 

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Tipuri de atacuri cibernetice

Atacurile cibernetice, după cum am amintit deja, sunt de mai multe tipuri. Totuși, fiecare respectă un anumit scop. Tu, în calitate de administrator al site-ului tău web, ai obligația de a te feri de acestea cât mai mult!

 

Programe malware

Programele malware sunt reprezentate de multe tipuri de programe malițioase. Viruși, troiani sau rootkits, toate acestea pot fi considerate malware. Aceste tipuri de atacuri cibernetice au loc atunci când tu, administratorul site-ului web, accesezi anumite site-uri sau dai click pe anumite atașamente din e-mail ce reprezintă modalități pentru hackeri de a îți accesa serverul. Acele executabile îți vor instala un program malware iar apoi calculatorul sau serverul tău vor fi compromise.

 

Phishing

Phishing-ul sau Înșelăciunea Electronică reprezintă un atac cibernetic asupra datelor ce țin de domeniul financiar. Datele cardului, datele contului, anumite parole sau atacul unor aplicații de comerț online sunt o parte din phishing-ul asupra căruia site-ul tău poate fi victimă. 

Acest tip de atac cibernetic, deși nu va atenta la datele personale ale utilizatorilor site-ului tău, va face mult mai mult rău decât un program de tip malware, deoarece va avea accest direct la cardurile ce au fost folosite pe site-ul tău. Dacă ai un magazin online iar oamenii plătesc, în general, cu cardul, s-ar putea ca phishing-ul să fie cea mai mare problemă a ta.

Siguranța cibernetică a site-ului tău trebuie să fie o prioritate pentru tine

Ransomware

Ransomware se bazează pe dorința ta de a îți recăpăta datele! Astfel, acest atac îți criptează datele de pe calculator sau site-ul web, încercând să ateste la siguranța ta cibernetică. În urma criptării acestor date, programul de tip ransomware îți va cere să plătești o anumită sumă de bani, pentru a îți putea recăpăta accesul.

Totuși, o parte din ransomware-uri nu dispar chiar și după plătirea sumei respective. Astfel, acest tip de atac poate fi unul extrem de dăunător atât site-ului tău, cât și propriului buzunar. 

 

Brute Force Attack

Știi acel moment când ți-ai uitat parola și încerci zeci de combinații, pentru a o găsi? Asta fac și unii oameni mai puțin pricepuți cu parolele tale. Totuși, există anumite software-uri pentru a tasta milioane de combinații extrem de rapid.

Pentru a te feri de acest tip de atac, fii foarte precaut atunci când îți setezi parola. Ideal ar fi să fie ceva cât mai departe de persoana ta - introducerea numelui tău sau a datei tale de naștere sunt prea predictibile, chiar și pentru software. 

 

Defacement

Hackerii care vor să dovedească un punct de vedere vor face apel la defacement! Defacement-ul schimbă fața site-ului web, fiind practic un fel de grafitti digital. Acest tip de atac se întâmplă, în general, în cazul site-urilor politice sau de știri, mai puțin în cazul afacerilor mici sau medii. 

Ce sunt atacurile cibernetice

DoS

DoS vine de la Denial of Service. Practic, acest tip de atac îți va umple site-ul de trafic prin boți, înlesnind viteza site-ului și nepermițând traficului tău real să intre pe site-ul web. Astfel, DoS va aduce mari probleme, deoarece oamenii care vor vrea să-ți viziteze site-ul, nu pot.

Imaginează-ți că site-ul tău este un drum, iar traficul este reprezentat de un anumit număr de mașini. Dacă un DoS are loc, toate mașinile care ar fi trebuit să fie pe acel drum nu vor mai avea loc, deoarece acesta va fi plin de boți.

 

Insider Attack

Ai încredere deplină în echipa ta? Dacă da, ar trebui totuși să ai grijă la securitatea site-ului. Un atac din interior poate fi devastator, deoarece îți poate șterge efectiv tot site-ul web. Oricine are parola site-ului tău va putea să facă un astfel de atac. Dacă cineva pleacă din echipa ta, poate că ar fi bine să schimbi toate parolele site-ului tău. Niciodată nu știi ce probleme pot apărea!

 

Care sunt daunele pe care le pot cauza atacurile cibernetice?

 

Pierderi de imagine

Cum ar putea clienții să mai aibă încredere în site-ul tău dacă siguranța cibernetică a acestuia a fost compromisă? Imaginea afacerii tale va fi compromisă în totalitate. Echipa ta de PR va avea mult de muncă după un astfel de atac!

 

Pierderi de date

Imaginea ca imaginea, dar ce faci cu toate datele pierdute? Utilizatorii tăi te vor putea amenința, deoarece le pui în pericol identitatea. Oamenii care ar putea să se folosească de datele personale pe care site-ul tău le avea în diferite moduri ilicite îți vor cauza mari probleme!

 

Pierderi financiare

Nu în ultimul rând, pierderile financiare pot fi imense, mai ales în cazul phisingului. Afacerea ta va avea prea mult de suferit dacă nu are o siguranță cibernetică pusă la punct!

 

Cum să îmbunătățiți securitatea site-ului web și să îl protejați împotriva atacurilor hackerilor?

Deoarece atacurile cibernetice sunt foarte frecvente și chiar inevitabile, este imperativ pentru companii și persoane fizice să securizeze sau să îmbunătățească securitatea datelor lor. Cunoașterea amenințărilor potențiale este primul pas pentru a reduce riscul de atac. Următorul pas este acela de a profita de protecțiile disponibile. Verificați de ce anume are nevoie un site web pentru a fi în siguranță .

 

Certificat SSL

SSL (Secure Sockets Layer) este un element obligatoriu și de bază al protecției. Acesta permite criptarea informațiilor transmise între site și utilizator.

Putem recunoaște un site web cu un astfel de certificat printr-un mic lacăt vizibil în fața adresei site-ului web. Datorită SSL, nimeni din exterior nu va putea avea acces la datele confidențiale. Implementarea acestui certificat vă va asigura clienții că site-ul dvs. web este sigur și vor începe să aibă mai multă încredere în site-ul dvs. web. În plus, având un certificat SSL vă va îmbunătăți poziționarea în căutările Google. Este demn de remarcat faptul că cele mai recente browsere afișează imediat un avertisment pentru utilizatori cu privire la un site web nesecurizat, ceea ce îi poate descuraja să îl viziteze. Să aruncăm o privire asupra procesului de transfer de informații cu ajutorul unui certificat SSL.

În primul rând, este necesar să se confirme identitatea utilizatorului . Apoi, o copie a protocolului SSL trece de la server la browser, care verifică sursa și valabilitatea certificatului și trimite informațiile înapoi. La rândul său, serverul trimite o confirmare care vă permite să începeți o sesiune criptată. Acest lucru are ca rezultat transferul de informații securizate între ele.

Pe piață există companii care oferă atât certificate plătite, cât și gratuite. Furnizorii acestora trebuie să fie aprobați de către Consiliul de securitate al CA. Cele mai populare dintre acestea sunt: Domain, Comodo și Digicert. Putem configura un certificat gratuit pe site-ul Let's Encrypt sau Cloudflare .

Cel mai simplu și cel mai popular certificat este DV (Domain Validation). În acest caz, avem nevoie doar de un site web înregistrat pe datele companiei și de o adresă de e-mail asociată acestuia.

Următorul este OV (Organization Validation). Aici, este necesară confirmarea datelor pentru a verifica activitatea. De asemenea, veți avea nevoie de o scanare a actelor de identitate și a documentelor companiei.

Ultimul este EV (Extended Validation) , care costă puțin mai mult, dar este evidențiat în browser cu un câmp suplimentar în care este afișat numele complet al companiei lângă lacăt. Pentru a o obține, este necesar, de asemenea, să ne confirmăm datele cu o organizație externă care verifică acest tip de date. Un certificat EV este necesar atunci când se utilizează site-uri web ale băncilor sau ale statului. Merită să adăugăm că fiecare client al creatorului WebWave va primi gratuit un certificat DV.

 

Folosiți doar parole complexe

Un site web securizat are nevoie de o parolă și de o autentificare sigură . Dacă există un panou de administrare pe acesta, va trebui să folosiți combinații complexe. Datele simple și scurte vor fi o oportunitate ideală pentru hackeri de a intra în rețea. Atunci când le creăm, ar trebui să ne amintim să folosim atât litere majuscule, cât și minuscule, numere și caractere speciale. Parola nu poate fi un cuvânt popular, un cuvânt legat de subiectul site-ului, o secvență de litere, o zi de naștere sau numele unui membru al familiei. În cazul în care multe persoane se conectează la site-ul web al companiei, merită să se limiteze permisiunile pentru fiecare angajat în parte. Chiar și fără să știe, unele persoane pot contribui la o situație în care cineva neautorizat obține acces la site-ul web. În niciun caz nu ar trebui să furnizați detaliile de conectare cuiva care nu este autorizat să facă acest lucru.

 

Actualizarea componentelor paginilor

Când vine vorba de securitatea site-urilor web construite pe WordPress, va fi necesar să actualizați periodic toate componentele site-ului web . Popularitatea instrumentului și cunoașterea de către hackeri a punctelor sale slabe înseamnă că site-urile web create în WordPress cad adesea victime infractorilor cibernetici. Toate extensiile, pluginurile și temele învechite au vulnerabilități cunoscute de hackeri și reprezintă o oportunitate ideală pentru un atac cibernetic. Merită să achiziționați funcții suplimentare numai de la furnizori de încredere și să nu instalați niciodată extensii dintr-o sursă neverificată.

În cazul fiecărei actualizări, chiar și a celei mai mici, a elementelor site-ului web, nu uitați să faceți o copie de rezervă. Datorită acesteia, putem restabili rapid și eficient starea sa anterioară în cazul unei eventuale defecțiuni. Este demn de remarcat faptul că în cazul WebWave acest lucru nu este necesar, deoarece software-ul pe care funcționează site-ul web este actualizat de administratori experimentați, iar o copie de rezervă este realizată zilnic și stocată timp de cel puțin 30 de zile.

 

Plugin-uri sau componente pentru a vă proteja site-ul web

Pe internet există diverse plugin-uri și componente pentru site-urile web pentru a asigura securitatea acestora. Cu toate acestea, în acest caz merită să fiți atenți. Atunci când alegem un plugin, trebuie să ținem cont de faptul că acesta nu va fi complet gratuit. Există un cost pentru a adăuga un adaos profesional și sigur la site-ul nostru web, în timp ce multe site-uri pirat oferă instrumente gratuite. Dar vor fi ele sigure pentru noi?

Astfel de pluginuri au adesea un cod modificat. Prin urmare, va fi mult mai sigur și mai profitabil să achiziționăm add-on-ul de la un furnizor dovedit decât să suportăm costurile de dezvirginare a site-ului web. 

Cele mai renumite instrumente de protecție a site-urilor web sunt: 

 

 

  • Sucuri Security - disponibil în versiuni plătite și gratuite. Programul vă informează imediat prin e-mail despre fiecare amenințare potențială și despre toate încercările eșuate de conectare. De asemenea, scanerul de malware va verifica dacă persoane neautorizate modifică conținutul paginii.

 

  • All in One WP Security and Firewall - aici veți găsi toate funcțiile legate de protecția site-urilor web create în WordPress. Include filtre de spam și protecție împotriva copierii. Se asigură că site-urile web sunt sigure. 

 

  • iThemes Security Pro - un plug-in care elimină toate vulnerabilitățile de pe site-ul web și oferă o autorizare bidirecțională prin trimiterea unei parole pe telefonul mobil al utilizatorului în timpul primei încercări de autentificare. Datorită acestuia, vom genera, de asemenea, autentificări și parole puternice și complexe, făcând fiecare site web mai sigur.

 

 

Aveți grijă de o găzduire sigură și dovedită

Securitatea site-urilor web depinde în mare măsură de o găzduire bună și gratuită. Prin urmare, furnizorul acesteia trebuie să fie fiabil și de încredere. Pentru a verifica acest lucru, ar trebui să acordăm atenție mai multor aspecte atunci când alegem furnizorul de găzduire potrivit.

Primul dintre ele este disponibilitatea (așa-numitul uptime). Acesta este un parametru care informează despre defecțiunile unui anumit furnizor de găzduire, care pot provoca întreruperi în funcționarea site-ului web. Din acest motiv, serverele sigure sunt foarte importante.

Compania ar trebui să aibă un SLA de cel puțin 99,5% - în caz contrar, serviciul nu va satisface toate nevoile dumneavoastră. Un scor ridicat garantează accesul neîntrerupt la site-ul web. Un alt lucru este să verificați dacă găzduirea utilizează versiunea actuală a BHP și a bazei de date MySQL. Furnizorii ar trebui să aibă versiunea PHP 7.1 sau chiar mai mare.

Variantele mai vechi pot fi expuse la diverse tipuri de amenințări. Merită să renunțați la utilizarea găzduirii partajate. Foarte des, resursele unui calculator sunt împărțite între câteva zeci de clienți. Acest lucru are ca rezultat limitele impuse paginilor individuale pentru a evita încetinirea mașinii . Prin urmare, cea mai bună soluție va fi să utilizați un server privat, cum ar fi un VPS.

 

Îndepărtarea componentelor vechi

Merită să păstrați site-ul web în ordine și să eliminați în mod regulat plug-in-urile și add-on-urile vechi care nu mai sunt folosite. Același lucru este valabil și pentru componentele dezinstalate. Vă rugăm să vă asigurați că procesul de dezinstalare este complet finalizat și că nu au rămas resturi în urmă. Aceste tipuri de elemente pot avea lacune și pot deveni momeală pentru atacurile cibernetice.

 

Cum să verifici securitatea website-ului?

Utilizatorii care vizitează un site web adesea descoperă că este infectat cu un virus datorită unui mesaj în browser-ul lor web sau un semnal de la programul lor antivirus. După astfel de informații, clientul devine descurajat și poate pierde interesul pentru serviciile noastre. Prin urmare, merită să ne asigurăm că site-ul nostru este lipsit de viruși, în special dacă nu am folosit măsuri de securitate anterior. Cum să verifici dacă un site web este sigur?

 

Pe internet, putem găsi instrumente online responsabile pentru creșterea securității - scanarea site-urilor web și detectarea virușilor. Cu toate acestea, ele nu sunt 100% eficiente. Ele scanează doar codul site-ului web și nu au acces la fișierele sau baza de date în care virusul rezidă în principal. Cu toate acestea, în cazul atacurilor cibernetice populare și inofensive, ele sunt capabile să notifice despre o posibilă infecție a site-ului web și pot ajuta la asigurarea securității site-ului.

 

 

Sucuri SiteCheck

Unul dintre cele mai populare scanere antivirus pentru site-uri web este platforma Sucuri SiteCheck. După introducerea adresei site-ului web, vom primi un raport complet despre toate amenințările potențiale. Vom afla, de asemenea, dacă site-ul nostru este pe liste negre. Cu toate acestea, nu vom ști locația exactă a virusului. Programul va informa doar despre prezența acestuia. Acest instrument știe perfect cum să asigure securitatea unui site web, protejându-l împotriva virușilor și malware-ului.

 

Google Safe Browsing

În ceea ce privește securitatea site-ului web, scanerul Google funcționează destul de bine. Acesta vă permite să verificați rapid dacă URL-ul introdus este marcat ca "sigur de vizitat" de către căutarea Google. Acest instrument monitorizează miliarde de link-uri și, dacă sunt suspicioase, le marchează imediat ca "periculoase". Conform datelor furnizate de Google, sunt detectate zilnic o mie de site-uri web care prezintă o amenințare pentru utilizatori.

 

Virus Total

Un alt instrument celebru important pentru securitatea site-urilor web este Virus Total. Acesta analizează fișierele și URL-urile suspecte și detectează viruși, viermi, troieni și alte malware-uri nocive. Acest scaner verifică dacă site-ul web introdus este sigur pe baza bazelor de date de viruși din aplicațiile antivirus și apoi prezintă un raport specific.

 

Norton Safe

Web Site-uri web sigure? Un scaner precum Norton Safe Web este perfect pentru detectarea celor mai noi tipuri de amenințări. Folosește tehnologia avansată de detectare a virușilor de la Symantec. După scanare, ne va notifica despre riscul potențial de scurgere de date și alte incompatibilități suspecte. Ceea ce face acest program să se evidențieze sunt adnotările suplimentare care ajută utilizatorul să investigheze amenințarea mai în profunzime și să o localizeze.

 

Scanner UpGuard

Acesta este un instrument cuprinzător pentru scanarea site-urilor web în căutarea amenințărilor. UpGuard Cloud Scanner susține protecția datelor și caută coduri maligne, conținut și linkuri suspecte și încercări de pescuit. De asemenea, verifică DNS-ul, setările de e-mail și porturile deschise. Datorită acestuia, utilizatorii pot monitoriza și preveni scurgerile de date, să protejeze datele clienților și, cel mai important, să asigure securitatea site-urilor lor web. Acest instrument este plătit, dar după înregistrarea pe site, utilizatorii primesc opțiunea unui scan gratuit, puțin simplificat.

 

Cum să elimini un virus de pe un site web?

Dacă un site web ar putea fi fost atacat, există mai multe soluții din care să alegi. Cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a face site-ul nostru din nou sigur este să angajăm un specialist sau o companie dedicată, dar acest lucru implică costuri ridicate. Înainte de a începe, merită să încerci să faci singur. Deci, cum poți elimina un virus de pe site-ul tău web și astfel să îi îmbunătățești securitatea?

Pentru aceasta, asigură-te că programul tău antivirus curent este activ și apoi creează o copie de rezervă. Este necesar să izolezi copia de rezervă a site-ului pe un suport extern (disc extern sau stick USB) în caz de eventuale eșecuri. Imediat după aceasta, ar trebui să începi să schimbi toate logările și parolele posibile. Dacă avem o copie de rezervă, merită să o restaurăm în versiunea ei neinfectată.

În cazul unui CMS, ar trebui să revizuiești toate fișierele șablonului, acordând o atenție deosebită fișierelor header.php și footer.php și să compari fișierele originale cu cele de pe serverul tău. Nu ar strica să scanezi și computerul tău. Este puțin probabil, dar este posibil ca acesta să fi fost motivul pentru care site-ul a fost infectat.

Dacă virusul este înlăturat, ultimul pas este să deblochezi site-ul de pe așa-numitele liste negre ale diferitelor programe antivirus. Cu toate acestea, dacă acțiunile date nu au fost suficiente și site-ul web este încă infectat, ar trebui să contactezi imediat un specialist pentru a elimina amenințarea și a-ți restaura securitatea site-ului nostru.

 

 

Cum să te asiguri că un site web este sigur?

Dacă te întrebi cum să securizezi un site web fără a instala pluginuri și programe speciale, avem vești bune pentru tine: constructorul de site-uri web WebWave s-a ocupat deja de asta.

Toate site-urile create în creator sunt sigure, iar fiecare dintre ele are software care este actualizat constant. Toate inovațiile tehnologice concepute pentru a ajuta la menținerea unui site web sigur sunt verificate și testate în mod constant.

În plus, vei primi un certificat SSL gratuit pentru fiecare site web pe care îl creezi.

Site-ul tău web este monitorizat constant pentru posibile atacuri, iar în cazul unei amenințări, răspunsul este imediat.

Poți fi sigur că, alegând WebWave, vei primi sisteme de securitate de clasă superioară disponibile la prețul pachetului. Nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la ce program va funcționa și la ce atacuri ai putea întâmpina. WebWave va face asta pentru tine și, important, fără costuri suplimentare. Securitatea site-ului web și securitatea datelor sunt cele mai importante pentru noi.

Verifică cursul nostru de creare a site-urilor pas cu pas!

 

Rezumat

Un site web sigur este esențial. Având în vedere amenințările cu care se pot confrunta utilizatorii online, ar trebui întotdeauna să-ți verifici site-ul web pentru încălcări de securitate. Site-urile web nesigure reprezintă o oportunitate ideală pentru hackeri, iar consecințele care pot rezulta din atacuri cibernetice sunt adesea uriașe. Merită să le previi și să urmezi sfaturile de mai sus. Un site web sigur poate remedia aceasta.

Este necesar să monitorizezi în mod constant securitatea site-ului web și să-l scaun în mod constant pentru amenințări. În acest scop, merită să folosești instrumentele furnizate mai sus sau să creezi un site web într-un creator care să garanteze acest lucru. În prezent, numărul atacurilor cibernetice este în creștere constantă. Cel mai bun mod de a te apăra împotriva lor este să fii conștient de ele și să folosești simțul comun. Doar pentru că o amenințare nu este vizibilă cu ochiul liber nu înseamnă că nu există.

Atunci când folosești un creator de site-uri web, merită să afli în ce măsură site-ul nostru va fi protejat. După cum știi deja, WebWave se concentrează pe securitate. Alegând acest instrument, vom primi sisteme de securitate de clasă superioară, software actualizat și copii de siguranță ale site-ului web gratuit! Utilizatorul care va naviga pe site-ul tău web va avea, de asemenea, garantată confidențialitatea și securitatea.

 

Asigurați-vă că citiți aceste articole:

Autor: Patrunjel Eduard / Dragos Suciu

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: