Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Care este cel mai bun format pentru poze și imagini?

02 iulie 2019
Top 10 AI Tools pentru Social Media în 2024

Știi care e diferența dintre formatele fișierelor grafice? 

PNG, JPEG, GIF sau SVG — le folosești la întâmplare sau știi care este scopul fiecăruia?

Unii vor spune că selectarea unui format adecvat este doar o problemă mică și nesemnificativă. Dar chiar este așa? Utilizarea fișierelor potrivite de tip JPEG, PNG, GIF și SVG poate avea un impact pozitiv asupra site-ului tău web. Tocmai de aceea, merită să încerci să înțelegi diferențele dintre acestea. Unele fișiere sunt mai mici și se încarcă rapid, în timp ce altele au o calitate mai bună și îmbunătățesc experiența utilizatorilor. Citește despre formatele fișierelor grafice și îmbunătățește-ți site-ul web. 

Cuprinsul articolului

  1. De ce formatul pentru poze și imagini contează?

  2. Care sunt diferențele dintre formatele pentru poze și imagini

    1. Format JPEG.

    2. Format GIF

    3. Format PNG

    4. Format SVG

  3. Ce format ar trebui să alegi?

 

De ce formatul pentru poze și imagini contează?

Desigur că da. Chiar dacă majoritatea fișierelor grafice vor arăta bine online, ar trebui să înțelegi avantajele și dezavantajele fiecărui format.  Imaginile nu sunt doar niște elemente care atrag atenția utilizatorilor.

Ele influențează următoarele aspecte:

  • Performanța. În funcție de format, un fișier poate ocupa mai mult sau mai puțin spațiu pe un site web, ceea ce afectează în mod direct timpul de încărcare. Cu siguranță știi că timpul de încărcare îmbunătățește sau dimpotrivă are un impact negativ asupra poziției din rezultatele de căutare. 

  • Stil. Acesta este cel mai evident dintre toate efectele. Formatul ales poate influența modul în care arată imaginile. Astfel, fișierul ar trebui să aibă un format adecvat pentru a obține cel mai bun efect. 

  • Scalabilitate. Atunci când mărești o imagine prea mult, aceasta pierde din calitate. Cât de mult poți modifica mărimea unei imagini, depinde de formatul folosit. Un fișier cu un format adecvat influențează modul în care arată site-ul pe ecrane de dimensiuni diferite.

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Care sunt diferențele dintre formatele pentru poze și imagini

O parte din formatele descrise mai jos. Sigur le cunoști și le folosești zilnic. Dar nu toate formatele sunt populare. Am selectat pentru descriere 4 din cele mai popular formate, care sunt și cele mai potrivite - din considerente de compatibilitate.

Dacă te gândești să-ți prezinți imaginile online încearcă WebWave. Ai la dispoziție 4 șabloane special create pentru fotografi și optimizate pentru dispozitivele mobile:

  1. Template portofoliul fotografii 1
  2. Template portofoliul fotografii 2
  3. Template portofoliul fotografii 3
  4. Template portofoliul fotografii 4

 

Format JPEG. Ce înseamnă?

JPEG (eng. Joint Photographic Experts Group) - a fost creat în 1986 și reprezintă un format al imaginilor de tip raster. Fișierele de acest tip pot deservi milioane de culori, deci este ideală pentru fotografii. Dacă este vorba de exemplu despre un canal social media cu multe imagini, atunci formatul JPEG este cea mai bună alegere.  Cea mai mare parte a aparatelor foto și smartphone-urilor salvează fiecare imagine în formatul JPEG.

În acest format, însă, nu este posibil să creezi imagini cu fundal transparent - cauză din care imaginile nu pot fi folosit pentru a fi suprapuse, aranjate cu alte imagini.

La fel, trebuie să menționăm că acest format este unul care implică pierderi atunci când comprimăm fișierele. Din acestă cauză fișierele JPEG comprimate pierd mult din calitate.

Pierderea calității este cauzată de crearea pentru imagini a așa numitei bitmap - hartă de biți. Fiecare pixel are poziția sa bine stabilită după o metodă matematică. Din această cauză, la mărirea imaginii calitatea acesteia scade.

Cele mai popular formate

GIF - imagini cu animații

Devine din ce în ce mai popular pe internet. Această extensie este alegerea perfectă pentru imaginile cu un număr limitat de culori care ar trebui să aibă dimensiuni mici. Pozele și imaginile colorate salvate ca GIF-uri forțează o comprimare considerabilă, rezultând într-o calitate scăzută. În special pentru că nu pot conține mai mult de 256 culori. 

O caracteristică unică a formatului GIF este animația. Deși animațiile nu mai sunt populare, o animație GIF subtilă poate atrage atenția unui utilizator pe un site web.

 

PNG - ce este?

Folosit aproape la fel de des precum JPEG, PNG-ul are niște avantaje rar folosite.  Acest format nu numai că suportă milioane de culori, dar le și permite utilizatorilor să salveze imagini în care anumite părți sunt transparente, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil atunci când se lucrează cu layere - straturile din photoshop sau un alt program grafic. 

Cel mai mare dezavantaj al fișierelor în format PNG este dimensiunea lor – din cauza unei cantități mari de culori, au o dimensiune mai mare în comparație cu alte imagini salvate cu alte extensii. 

Ce este interesant este faptul că PNG nu își pierde din calitate atunci când este redimensionat, spre deosebire de alte formate, precum JPEG. De ce? Pentru că imaginea salvată ca PNG este o secvență de figuri geometrice într-un sistem coordonat.

WebWave suportă toate formatele pentru ca tu să nu faci compromisuri atunci când creezi un site web responsiv gratuit.

SVG - format vectorial

Nu este doar cel mai tânăr format de fișier grafic (creat in 2001), dar și cel mai eficient. Spre deosebire de JPEG, GIF și PNG, calitatea unei imagini SVG rămâne aceeași, indiferent de mărimea imaginii, pentru că este salvată ca o secvență de forme geometrice și curbe, nu ca pixeli. Un fișier SVG poate fi animat, poate să aibă layere transparente și să conțină un număr nelimitat de culori. Din păcate, prețul plătit pentru aceste proprietăți este o dimensiune mare, mai mare chiar decât fișierele PNG. Unde ai putea să folosești acest format? În imagini cu multe detalii mici, așa cum sunt hărțile sau graficele. 

Desigur, într-o aplicație de construit site-uri web responsive gratuit, așa cum este WebWave, poți să folosești fișiere SVG foarte ușor, datorită unei baze gratuite de imagini care poate fi folosită de oricine care creează site-uri.

Mai multe detalii despre specificul formatului SVG vezi în acest articol.

 

Ce format ar trebui să alegi?

Totul depinde de nevoile tale. Uită-te la imaginea de mai jos cu diferite caracteristici ale formatelor și găsește cea mai bună variantă.

Carte este cel mai bun format pentru poze și imagini - concluzii

WebWave suportă toate formatele pentru ca tu să nu faci compromisuri atunci când creezi un site web optimizat pentru dispozitivele mobile gratuit.

Autor: Julia Mądraszewska / Elena Dumitru

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: