Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

De ce site-ul tău web nu are nevoie de muzică de fundal?

27 ianuarie 2020
Strategii de promovare afacere, cum îți promovezi afacerea?

Deși credeam că acest trend nu mai există, aparent încă putem găsi site-uri web care plasează muzică de fundal care pornește automat pe acele site-uri. 

Scopul acestui articol este de a arăta că o astfel de practică ar fi trebuit să ramână acolo de unde a plecat, adică în anii 90. De ce? Argumentele sunt multe, iar câteva dintre ele o să le exprim chiar în acest articol.

Dacă ai nevoie de un web builder pentru noul tău site, Webwave îți va fi de folos. Click aici și vezi cum poți economisi timp și bani cu ajutorul Webwave!

 

Cuprinsul articolului:

  1. Istoria muzicii de fundal pe site-urile web

  2. Gusturile nu se discută

  3. Utilizatorii vin cu propria muzică

  4. Conflict cu standarde de bune practici în web design

  5. Eventualitatea prezenței într-un spațiu public

  6. Dacă alții nu o fac, asta nu înseamnă că ești special

  7. Viteza site-ului va avea de suferit

 

Istoria muzicii de fundal pe site-urile web

La începuturile site-urilor web, fiecare web designer dorea ca site-ul său să fie următorul site care ”vine cu ceva nou.”. De multe ori, această dorință a adus în fața noastră funcționalități de care ne bucurăm până și astăzi.

În ziua de azi, experiența utilizatorului (User Experience) contează cel mai mult pentru orice web design. Toți web developerii care se respectă doresc să ofere utilizatorului o experiență de care acesta să se bucure și care să-l facă pe acesta să se întoarcă cu drag pe site-ul lor. 

Însă în anii 90, treburile nu stăteau chiar așa. Pe atunci, fiecare developer voia să vină cu ceva nou, inedit, care să fie total diferit față de ce face concurența. Acest fapt a dus, de multe ori, la o experiență a utilizatorului groaznică, de multe ori de nesuportat.

Așa a luat naștere și conceptul de muzică de fundal pe site. În crearea unui site web, mulți dintre developerii de atunci decideau să pună astfel de muzică. Pe atunci, asta era văzută ca ceva revoluționar, de care toți ar trebui să ne putem bucura.

Acum, însă, nu mai este nevoie de așa ceva. De ce? Discutăm în continuare!

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Gusturile nu se discută

Primul argument contra legat de acest plasarea muzicii în fundalul site-ului tău web este că ”Gusturile nu se discută!”. 

Muzica de fundal de pe site-urile web este, în general, una ambientală. Acest tip de muzică este considerat de mulți ca fiind una liniștitoare, iar acesta este și motivul pentru care creatorii de site-uri aleg să o plaseze acolo. 

Problema mare este: ce faci cu persoanele care nu ascult acest tip de muzică? Dacă o persoană își dorește, sau chiar ascultă deja alt gen de muzică? 

Răspunsul este simplu: nu ai ce să faci. Aceștia au părăsit deja site-ul tău, deoarece i-ai ”obligat” să asculte ceva ce ei nu-și doreau.

Ai intrat recent pe Google?  Ce părere ai de muzica lor de fundal? Da, exact. Nu există așa ceva.

Utilizatorii vin cu propria muzică

În anii 90, locurile din domeniul online unde găseai muzică erau puține spre deloc. Odată cu apariția Youtube-ului și, mai târziu, a platformelor de streaming, această problemă a dispărut. Acum putem asculta orice muzică dorim, la orice oră.

Și în general, o facem. Când suntem online, tindem să ascultăm muzică. Iar dacă vizităm un site care ne forțează să ascultăm alte sunete de fundal, acest lucru va fi foarte inconfortabil pentru experiența noastră ca utilizatori

Deci, de ce să nu lași utilizatorul să asculte ce muzică vrea el, ci să-l încurci cu alte sunete ce interferează cu muzica pe care o asculți.

 

Conflict cu standarde de bune practici în web design

De asemenea, există și probleme tehnice, pe lângă cele legate de propriile alegeri sau gusturi. Conflictul la care fac referire este unul legat de persoane ce au nevoie de programe care citesc ceea ce apar pe ecran (nevăzători). 

Suplimentar de pe data de 2018-05-03, browserul Google Chrome a început să blocheze derularea automată a materialelor video, dacă aceste materiale conțin și sunet.

Echipa WebWave s-a conformat la acest standard și dina ceastă cauză atunci când playerul video are bifată opțiunea derulării automate, sunetul acesteia este blocat în mod automat.

În momentul în care software-ul care citește site-ul pentru persoanele cu dizabilități intră în contact cu muzica de pe site, aceasta va crea un haos total pentru utilizator, neînțelegând nimic și nefiind capabil să închidă muzica.

Astfel, blochezi accesul la informație în mediul online, iar acest lucru este extrem de prost văzut de comunitatea web developerilor!

 

Ce faci dacă ești într-un loc public?

Există și posibilitatea ca persoana care vă utilizează site-ul să fie, în momentul accesării, într-un loc public.

De multe ori, un sunet de genul poate cauza o neliniște destul de mare, mai ales în locuri unde orice zgomot se poate auzi.

Sunt sigur că nu te-ai bucura dacă, pierzând timp la muncă pe telefonul mobil, s-ar auzi deodată sunete din telefonul sau calculatorul tău. Așa ai deranja tot biroul și, probabil, vei fi mustrat de către șeful tău.

Același exemplu se poate aplica și în cazul prezenței într-o bibliotecă. Nu ar fi plăcut deloc, pentru nimeni, dacă în timp ce lumea citește, din telefonul tău să apară glasul melodios a lui Celine Dion, cântând faimoasa piesă din Titanic.

 

Dacă alții nu o fac, asta nu înseamnă că ești special

Ai intrat recent pe Google? Dar pe Facebook? Ce părere ai de muzica lor de fundal?

Da, exact. Nu există așa ceva. Niciunul din site-urile web importante din lume nu au așa ceva. 

Iar dacă cei mai importanți jucători din competiție nu o fac, de ce ai face-o tu?

Ca să fii mai special, nu?

Ei bine, nu suntem în anii 90. Muzica de pe site va face doar ca utilizatorul să fugă de site-ul tău, eventual să țină minte și numele, pentru a se asigura că nu mai au ghinionul să dea de tine din nou.

 

Viteza site-ului va avea de suferit

În cele din urmă, încă un argument tehnic. 

Adăugarea unei astfel de funcționalități pentru site-ul tău web poate fi, în primul rând, destul de complicată pentru unele persoane care nu știu să codeze.

De asemenea, odată cu adăugarea muzicii de fundal, există șanse mari ca viteza site-ului tău web să scadă drastic. 

Merită oare sacrificarea experienței utilizatorului și a strategiei tale SEO doar pentru muzică de lift?

Ok, acum că te-ai convins că muzica de fundal nu are ce căuta pe un site web, vrei să începi să-ți construiești propriul site? Ai șabloane câte vrei, funcționalități de tot felul și foarte multe module externe pe care le poți integra în site-ul tău. Click aici!

Autor: Patrunjel Eduard

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: