Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Creare site web profesional, simplu și minimalist

15 octombrie 2019

Se spune că deseori, simplitatea este mai frumoasă și mai eficientă decât lucrurile complicate, iar acest lucru este valabil și pentru crearea site-urilor web profesionale. Probabil de multe ori te-ai gândit ce opțiune să alegi: un site simplu sau unul complicat, cu numeroase elemente? Deși nu este greșit să creezi un design mai complicat al site-ului, totuși, mulți specialiști în domeniu recomandă un design web minimalist - de multe ori, poate fi mai de impact asupra utilizatorilor, decât un site complicat.

Scopul unui site este să atragă și să rețină cât mai mulți utilizatori. Este necesară atât optimizarea SEO a site-ului, cât și implementarea UX ( user experience ) pentru a reține utilizatorul pe site și a realiza scopul site-ului. Menționez că, după ultimele actualizări, algoritmii Google analizează semnalele UX și din această cauză, performanța UX a site-ului influențează în mod indirect poziția site-ului în rezultatele căutărilor Google. 

În WebWave, poți realiza un site web profesional simplu exact cum îți dorești, de la zero, sau folosind unul dintre template-urile gratuite puse la dispoziția ta!

În mod eronat, mulți oameni consideră că un site bogat în elemente și caracteristici vor atrage mai mult din punct de vedere vizual. De fapt însă, multe cercetări au demonstrat exact contrariul! Utilizatorii preferă un site simplu ca structură, fără „ artificii ” de tot felul. 

Crearea unui site web profesional simplu este un subiect destul de controversat și disputat - părerile sunt împărțite și balanța se înclină, în general, mai mult în favoarea site-urilor complicate. Însă, crezi sau nu, un design minimalist poate oferi o experiență a utilizatorilor mai bună, și poate face ca site-ul să pară mai atrăgător din punct de vedere vizual.

Conținut articol:

  1. Ce este designul minimalist al unui site web profesional?

  2. De ce să optezi pentru creare site web profesional simplu?

  3. Elemente pentru creare site web profesional simplu, minimalist

 

Ce este designul minimalist al unui site web profesional?

Designul minimalist al unui site web profesional reprezintă exact acele elemente specifice care fac site-ul să arate… simplu, ca de exemplu o imagine extrem de simplă, însă reprezentativă!

Minimalismul se traduce prin simplitate - a apărut prin anii 40, iar în prezent este utilizat ca tehnică populară pentru designul web modern. De aici și noțiunea de „ site minimalist ” numit în alte cuvinte - site web profesional simplu. Pentru a-l obține, nu este suficientă tăierea conținutului sau eliminarea câtorva secțiuni ale site-ului, ci este necesar să ai în vedere și elementele menționate în paragraful anterior - spațiu, efecte vizuale și accent pus pe conținutul site-ului!

De-a lungul anilor, pe măsură ce a început să crească nivelul de complexitate a proiectării web, a început să crească la fel de mult interesul pentru designul minimalist al site-ului, pentru crearea unui site web profesional simplu, însă puternic și reprezentativ în același timp!

Un astfel de design evidențiază foarte bine conținutul site-ului - iar conținutul este probabil cea mai importantă parte a unei pagini web. Vrei să-ți spun încă ceva ce probabil nu știi? :) Cel mai cunoscut exemplu de simplitate al unui site web, este chiar Google - la început, acesta s-a concentrat pe funcția de căutare centrală, la care s-a adăugat doar logo-ul.

Dacă este bine realizat, va fi cu siguranță apreciat de vizitatorii paginii, însă chiar dacă simplitatea duce cu gândul la ceva ce poți realiza rapid, în ceea ce privește designul site-ului, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru a crea un echilibru între aspectul site-ului și funcționalitatea acestuia, trebuie să te concentrezi pe utilizarea adecvată a spațiului, a efectelor vizuale - în WebWave ai numeroase efecte vizuale din care poți să alegi ceea ce îți place, precum efecte de animație, efectul parallax ori efectul Ken Burns - și să pui accentul pe conținutul site-ului în sine. 

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

De ce să optezi pentru creare site web profesional simplu?

Un utilizator, pe chat, mi-a spus că a primit un feedback de la niște prieteni precum că site-ul pe care l-a creat în WebWave era ” prea simplu ”. 

Aceasta este o perspectivă greșită. Există mai multe motive pentru care este bine să începi cu un site simplu:

  1. Cu cât este mai simplu site-ul, cu atât va fi mai ușor de folosit. Acesta este de fapt primul și cel mai important aspect! Site-ul trebuie să fie funcțional, și cu cât include mai puține elemente, cu atât utilizatorii vor putea să se orienteze mai bine pe site. Ideal ar fi, ca utilizatorul, în general, să nu țină minte interfața, dar să găsească imediat informația necesară și să fie satisfăcut. Vorba celor de la Google -  ”Content is the king” - conținutul este rege.

  2. Cu cât site-ul va fi mai simplu și va include mai puține elemente, cu atât se va încărca mai repede - un avantaj enorm care favorizează atât utilizatorul (experiența sa) cât și autorul site-ului (Google are cerințe înalte față de viteza de încărcare).

  3. Cu cât site-ul va fi mai simplu, cu atât va fi mai ușor de administrat, de modificat și de dezvoltat. E normal să începi cu un site simplu, ca mai apoi să-l dezvolți treptat în baza cerințelor utilizatorilor și a bunelor practici. Testezi și alegi doar cea mai eficientă opțiune.

  4. Din cauza numeroaselor funcții extinse și elemente de pe site - cu cât au început să fie mai multe, cu atât pagina web a început să „ obosească ”, fapt ce a condus la împiedicarea operațiunilor site-ului. Din acest motiv și din multe altele, site-ul simplu a început să câștige teren în fața unuia complicat - mai mult decât atât, un studiu recent sugerează faptul că un site simplu dar bine gândit, are o rată mai mică de respingere în rândul vizitatorilor.

În final aș dori să subliniez un lucru. Un site simplu nu este egal cu un site unde lipsește ceva. Este indicat să întrebi prietenii, sau dacă este posibil, chiar utilizatorii efectivi ai site-ului, dacă pe site lipsește o informație / un conținut important. Acest conținut trebuie adăugat ulterior, dar, în această situație, conținutul va fi adăugat în baza feedback-ului real și obiectiv primit de la utilizatori - deci va fi cu siguranță valoros! Acest conținut va fi ușor de adăugat, iar site-ul va fi ușor de modificat, dacă vei începe cu un site web profesional simplu.

Trendul de site web profesional simplu, minimalist, a reușit de-a lungul timpului, să devină un stil clasic de creare a website-urilor

Elemente pentru creare site web profesional simplu, minimalist 

Îți prezint în acest ultim capitol al articolului, unele dintre cele mai cunoscute și utilizate elemente ce creează un site simplu și care sunt reprezentative pentru designul minimalist.

Simplitatea - pentru a obține un site web profesional simplu dar transparent, trebuie să iei în considerare nu doar aspectul site-ului, ci și interacțiunea generală cu utilizatorii. Unul dintre cele mai importante elemente ale simplității, este capacitatea acestora de a efectua rapid și ușor acțiuni pe site, fără distrageri de atenție. Strategia pentru a obține acest lucru, este să simplifici interfața site-ului, eliminând elemente și și conținut ce nu corespund în mod direct nevoilor utilizatorilor, ca de exemplu informații în exces, ori elemente decorative inutile.

Fii totuși atent să nu elimini sau să ascunzi conținutul de bază de care au nevoie!

Spațiul alb - utilizează inteligent spațiul alb! Ce reprezintă acesta? Pur și simplu un spațiu gol între fragmentele vizuale succesive ale site-ului. Acest spațiu gol are un rol bine stabilit - contribuie la definirea și concentrarea atenției asupra punctelor focale. Totodată, face ca toate informațiile din pagină să fie mai lizibile, iar conținutul, per total, să pară „ aerisit ” - să nu pară că informațiile sunt în exces și oarecum „ înghesuite ” pe site. 

Asigură-te totuși că nu lași spații goale prea mari! Riști astfel să ajungi la cealaltă extremă și site-ul tău să pară gol!

Contrastul și culoarea - în general, dacă te gândești la culori simple, minimaliste, primele care probabil îți vin în minte, sunt nuanțe de alb, gri sau negru. Dar, pentru a crea un site web profesional simplu, nu trebuie să iei în considerare doar aceste nuanțe - poți folosi și culori în nuanțe complementare deschise și închise, dar secretul este să nu utilizezi două, trei sau mai multe culori - să nu le amesteci. Poți alege o singură culoare plăcută dar puternică din punct de vedere vizual, iar contrastul acesteia va evidenția anumite elemente importante de pe site.

Culoarea și contrastul sunt două aspecte vitale pentru un site web profesional simplu - ele pot mări atractivitatea vizuală și pot atrage atenția asupra unor elemente specifice ale paginii web.

Tipografia - acest element se referă la fonturile utilizate în conținutul site-ului. Deși nu pare, tipografia este la fel de importantă precum contrastul și culoarea, deoarece ea poate determina identitatea site-ului și „ ambianța generală ” a acestuia.

Alege să utilizezi fonturi îndrăznețe și interesante - o tipografie mare sau non-standard va atrage atenția utilizatorilor, îi va intriga și le va stârni curiozitatea în privința site-ului tău. Chiar dacă vorbim despre un site simplu, cu un design minimalist, nu spune nimeni că nu poți crea o pagină originală, care să uimească! :)

Fotografiile - imaginile mari, îndeosebi în fundal, sunt un must have al designului minimalist

Fotografiile - imaginile mari, îndeosebi în fundal, sunt un must have al designului minimalist și pot reprezenta extrem de bine scopul site-ului simplu. O fotografie mare și „ vie ” ( efectul Ken Burns ) adaugă caracter unui site simplu, iar dacă este bine aleasă, va atrage cu siguranță utilizatorii pe site. Însă, trebuie păstrată ideea simplității - evită să alegi poze pline de elemente diverse, ce distrag atenția, deoarece va intra în contradicție cu modul minimalist în care ai realizat celelalte elemente ale site-ului.

Navigarea - creează o navigare simplă și rapidă pentru utilizatori - este dintre cei mai importanți factori ce contribuie la simplificarea activităților de pe site. Dacă ai un site plin de link-uri și informații, acest lucru poate induce utilizatorii în eroare și astfel, îi poate descuraja să mai navigheze pe site.

Asigură-te că utilizatorii vor găsi rapid legăturile de care au nevoie și vor putea efectua toate acțiunile dorite, fără eforturi suplimentare și inutile.

Ca și o concluzie a acestui articol, dacă vei ține cont și vei utiliza în mod corect informațiile aflate și toate elementele menționate, vei putea crea singur, în WebWave, un site simplu, minimalist, perfect pentru publicul țintă!

Autor: Nistor Ioana Georgiana

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: