Formatul WebP este unul din cele mai cunoscute formate pentru imagine, alături de png, jpg, jpeg sau gif. Acest format a fost creat de Google pentru a revoluționa modul în care vedem imaginile digitale și pentru a ne ajuta adaptarea cerințelor din ultima perioadă - calitate cât mai mare care să ocupe cât mai mult spațiu unui site web!
Crearea unui website poate reprezenta pentru majoritatea un pas extrem de important și, de multe ori, greu de realizat. Avem tendința să lăsăm frica să ne domine, deși nu ar fi cazul. Din acest motiv, am creat WebWave - platforma care îți permite crearea unui site web rapid, simplu și funcționabil, fără să ai nevoie de abilități de codare sau programare. Dă click aici pentru a ajunge la site-ul nostru și a face cunoștință cu platforma WebWave!
Totuși, care-i treaba cu formatul WebP? De ce e atât de popular și cum poate el înlocui deja faimoasele png, jpg sau jpeg? Ce trebuie să faci tu ca să te poți bucura de acest format pentru imaginile site-ului tău?
Toate aceste întrebări își vor găsi răspunsul în articolul de azi. Tot azi, discutăm despre diferența dintre WebP și alte formate pentru imagini și motivul pentru care WebWave a implementat acest format, în detrimentul png sau jpg.
Conținutul articolului:
(Fă click pe link pentru a ajunge la partea corespunzătoare a articolului)
Formatul WebP, după cum am menționat deja, este un format pentru imagini care e preferat, în general, pentru site-urile web. Acesta oferă compresie mult mai calitativă, care reduce dimensiunea pozei până la 34%!
Acest format este, în mod nativ, suportat de browsere precum Google Chrome, Firefox, Edge, Opera Browser și multe alte librării și instrumente.
Un fișier de tip WebP conține data de tip imagine VP8 sau VP8L și un container bazat pe RIFF.
Formatul, dezvoltat de Google, este perfect pentru orice site web care are multe poze/imagini pe care dorește să le pună în valoare, dar vrea să se asigure că viteza acestuia nu este scăzută!
Avantajul principal al formtaului WebP și motivul pentru care majoritatea designerilor și dezvoltatorilor web folosesc acest format este rapiditatea pe care site-urile o primesc, odată ce imaginile în format WebP înlocuiesc imaginile vechi.
De asemenea, un alt avantaj al acestui format este că în prezent, acesta este acceptat de majoritatea instrumentelor, browserelor și formelor digitale de a surfui internetul!
Nu în ultimul rând, formatul WebP este extrem de prietenos și cu animațiile - așadar, dacă ai un site web care abundă de animații, cu siguranță formatul WebP este potrivit pentru tine și site-ul tău!
Scopul WebWave, încă de la înființarea platformei, a fost unul singular și unitar - să permitem oricărei persoane, indiferent de abilitățile de codare a acesteia, să poată să-și creeze un site web care să funcționeze cât mai bine, într-un timp cât mai scurt.
Astfel, ca să menținem avansul tehnologic propus de noi și ușurința cu care poți crea un site web, am căzut de comun acord să folosim formatul WebP pentru imagini, deoarece acestea permit site-urilor să se încarce mult mai repede.
De asemenea, formatul WebP reușește, extrem de bine, să acopere ariile transparente prin modul de encriptare al imaginilor și prin tehnologia din spatele formatului.
Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare
Implementarea acestei opțiuni în cadrul WebWave nu a fost nicidecum complicată. Programatorii noștri au venit cu soluția repede și, mai mult de atât, oricine dorește să aibă această opțiune.
Astfel, odată cu publicarea site-ului tău, toate imaginile urcate de tine în formatele PNG și JPG în partea de editare, vor fi transformate la publicare în WebP. Cu ajutorul acestei funcții, tu nu pierzi timp ca să transformi toate acestea - pur și simplu se ocupă soft-ul nostru de toată treaba asta pentru tine!
Destul de ușor, nu?
Diferențele dintre WebP și celelalte formate de imagini, în principal jpg sau png există și o să le discutăm în această parte a articolului.
În primul rând, diferența dintre WebP și JPG este una enormă. JPG nu suportă transparența imaginilor. Asta înseamnă că orice logo care ar fi introdus pe site-ul tău web în format JPG va avea acel fundal alb care va fi extrem de neplăcut pentru utilizatorii tăi. De asemenea, WebP se încarcă mult mai repede decât JPG, la o calitate mai bună.
Disputa dintre WebP și PNG nu e atât de ușor de câștigat pentru WebP, dar tot iese victorios de acolo. PNG-ul suportă transparența imaginilor, însă formatul WebP este cu 26% mai mic în dimensiune, fapt care permite site-urilor web să se încarce mult mai repede!
Așadar, acum știi ce este formatul WebP și care sunt motivele pentru care am ales să folosim acest format, preponderent, pe site-urile create cu ajutorul WebWave.
Dacă ești în căutarea unui nou instrument prin care să-ți creezi un site web, ai ajuns exact unde trebuia. Fă cunoștință cu WebWave, platforma ce permite oricărei peroane, indiferent de abilitățile sale de codare, să își creeze propriul site web. Vezi aici mai multe despre platforma noastră!
Autor: Patrunjel Eduard
Materiale.
Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.
Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00
Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave
Urmărește-ne pe: