Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Creare site-urilor web online în HTML, CSS, JS - detalii

26 ianuarie 2021

În ultima vreme, conceptul de ”cod” a devenit din ce în ce mai interesant în domeniul digital. Odată cu creșterea numărului de multinaționale IT a crescut și interesul pentru această nișă, mai ales din perspectiva salariilor. Mulți oameni doresc să se apuce de scris cod și să creeze pagini Web HTML, iar primul pas pentru majoritatea este să facă un site web.  

La WebWave, noi considerăm că scrierea de cod trebuie lăsată în mâna profesioniștilor. Astfel, îți oferim o platformă pentru creare site-uri, care te va ajuta să-ți deschizi primul site web cât ai clipi! 

 

Conținutul articolului:

(Fă click pe link pentru a ajunge la partea corespunzătoare a articolului)

  1. Ce reprezintă codul sursă al site-ului tău web?

  2. Care sunt părțile principale ale site-ului web?

  3. Descrierea celor mai folosite limbaje de programare

  4. Crearea site-urilor în HTML, CSS, JS - pro și contra

  5. Cât de costisitoare este editarea directă a codului sursă?

  6. Ce opțiuni de creare a unui site web mai există?

  7. Lucruri pe care trebuie să le știi atunci când creezi site-uri

  8. Cum se învață programarea?

  9. Piața specialiștilor de IT și scrierea codului HTML

  10. Aspecte de ținut minte!

  11. Cuvinte de încheiere

 

Ce reprezintă codul sursă al site-ului tău web?

Atunci când vezi undeva că se discută despre ”codul sursă al site-ului web”, gândul tău probabil zboară în multe direcții, însă niciodată nu poți să pui punctul pe o descriere prea clară.

Ei bine, codul sursă al site-ului tău web este exact ceea ce persoanele pot vedea scris în diferite limbaje de programare. Practic, acolo este tot codul site-ului tău, de la HTML, CSS, JavaScript sau și alte limbaje mai complicate.

Deși orice utilizator poate vedea codul sursă al unui site web cu ajutorul combinației de taste ”CTRL+U”, nu orice persoană poate să și editeze codul site-ului tău. Din fericire, singura persoană care poate edita codul site-ului este administratorul sau persoane alese de administrator, iar dacă îți faci site-ul în WebWave, tu vei fi administratorul propriului site!

 

Care sunt părțile principale ale site-ului web?

Un site web se împarte în 3 părți importante: Head, Body, Footer. 

  • În HEAD găsim doar cod care nu apare niciodată în fața utilizatorului. Practic, acolo orice programator își va denumi fișierele CSS pe care site-ul le folosește, va folosi anumite meta-taguri pentru motoare de căutare, va da un titlu site-ului  sau va seta limba și setările geografice ale site-ului.

  • În secțiunea BODY, pe care putem să o asemuim cu un cuprins, găsim tot codul site-ului nostru web văzut de către utilizatori. Acolo se află toate părțile site-ului tău, fie ele imagini, texte, bloguri sau produse.

  • FOOTER-ul site-ului tău web este ultima parte a site-ului, care apare pe orice site. În general, în interiorul footer-ului există navigări, însă există și diferite pagini legale ale site-ului tău, precum Termeni și Condiții.

 

Descrierea celor mai folosite limbaje de programare:

Ce este HTML?

HTML este unul din cele mai cunoscute limbaje de programare și editare, pe care majoritatea oamenilor îl cunoaște. Acesta definește orice site web există pe World Wide Web, fie că este făcut cu ajutorul unui program pentru creare site-uri web sau făcut de la 0, de un programator.

Vezi acest tutorial pentru a afla cum creezi un site online - propriu, al tău.

HTML-ul are ca scop marcarea conținutului ca atare. Fie că discutăm despre un nou paragraf al blogului tău sau marcarea întregului BODY al site-ului, ai nevoie de atribute HTML ca să faci acest lucru. Aceste atribute HTML sunt observabile prin marcajele <> </>, în care apar anumite atribute specifice.

 

Componentele codului HTML

Limbajul HTML este compus din 2 elemente de bază: Tag-uri și atribute

Tag-uri - reprezintă marcaje care setează modul în care arată și funcționează conținutul site-ului. De exemplu poți seta boldarea textului sau introduce un link. 
Aceste tag-uri sunt descrise cu așa numitele paranteze ascuțite (cel mai probabil cunoști aceste simboluri ca ”mai mic ca” și ”mai mare ca”. De exemplu: <p> marcajul de deschidere; </p> marcajul de închidere;

 

Atribute - sunt informații care setează specificările tagurilor. Cu alte cuvinte atributele fac, ca conținutul determinat de tag-uri să arate / să funcționeze altfel de cât opțiunile implicite ale acestora.

 

Alte elemente importante sunt referințele de caractere, declarațiile de tip document și tipurile de date.

 

 

Ce este CSS?

CSS-ul este un limbaj de programare ce se folosește în general la creare de site-uri web. Acesta se ocupă mai mult de partea vizuală a site-ului decât de conținut, precum făcea HTML-ul explicat mai sus.

Cu ajutorul CSS, tu poți decide cum va arăta site-ul tău. Așa o să alegi fontul dorit, culorile care se potrivesc pe site, dacă imaginile sunt rotunde sau pătrate și multe alte elemente distinctive, care fac din CSS un limbaj de programare foarte folositor.

Dacă ar fi să te sfătuim să înveți un singur limbaj de programare, acela ar fi CSS, deoarece nu este greu, însă te poate ajuta să faci foarte multe lucruri, în cazul în care ești pasionat de design web.

 


 

În general, doar studenții și elevii fac site-uri web de la 0, ca proiecte de semestru.

 


 

Ce este JavaScript?

Ai intrat vreodată pe un site și după doar câteva secunde, elementele au început să fie extrem de interactive? Au apărut în fața ta animații 3D, hărți interactive sau butoane care parcă cad din cer? 

Acel lucru este posibil datorită JavaScript. Acest limbaj de programare se ocupă cu animațiile și chestiunile mai greu de făcut din partea din față a site-ului tău web. Este extrem de folositor pentru site-urile care nu pot să fie statice, ci au nevoie neapărat de ceva dinamic în componența lor.

 

Alte limbaje de programare de menționat!

Din lunga listă de limbaje de programare disponibile pentru toată lumea, ar fi de menționat: Python, PHP, XML. Acestea au tehnicități mai aparte și mai greu de înțeles pentru persoane care nu activează în domeniu, însă în cazul în care doriți să evoluați, vă invităm să căutați mai multe informații despre acelea și multe altele.

Site-urile create în WebWave te scutesc de scrierea de cod și îți eliberează timpul necesar pentru a investi în afacerea ta! Dă click aici și creează propriul site acum!

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Crearea site-urilor în HTML, CSS, JS - pro și contra 

Scrierea directă a codului HTML, CSS, JS reprezintă cea mai de bază modalitate de creare a site-urilor web. Multe persoane cred că această modalitate rămâne a fi cea mai bună. 

Pentru a nu ne concentra doar pe opinia noastră strict subiectivă, vom prezenta avantajele și dezavantajele generale ale învățării și apoi ale creării site-urilor prin scrierea directă a codului HTML.

 

Pro:

  • Viteza extrem de performantă de încărcare a paginilor site-ului;

  • Cost scăzut pentru serviciul de găzduire;

  • Calitate înaltă a morfologiei codului sursă;

  • Protecție bună a site-ului dvs. împotriva atacurilor de hacking;

  • Creare simplă a versiunilor de rezervă;

  • Acces facil la editare codului;

 

Contra:

  • Necesită cunoștințe aprofundate de HTML;

  • Elementele care apar pe mai multe pagini (de exemplu, subsol) trebuie modificate în pe fiecare subpagină în mod separat;

  • Este dificil să integrezi site-ul web cu instrumente SEO și alte plugin-uri;

  • Lipsa unui panou CMS pentru a actualiza ușoară a conținutul;

În timp ce scrierea directă a codului sursă a site-ului are avantajele sale, are și neajunsuri. Dar această regulă se aplică aproape peste tot. Cea mai mare problemă cel mai probabil va fi lipsa unui panou CMS, care permite editarea ușoară a conținutul website-ului fără a fi nevoie să faci modificări codului. 

 

Cât de costisitoare este editarea directă a codului sursă?

O să fim sinceri: scrierea codului sursă nu este ușor deloc. Ca să faci un site funcțional de la 0 doar cu ajutorul limbajelor de programare, ți-ar lua destul de mult timp. De asemenea, chiar și dacă ai dispune de acel timp, intervine o altă problemă: este foarte greu să stăpânești aceste limbaje de programare atât de bine. O mare parte din site-urile de pe World Wide Web sunt făcute cu ajutorul unui CMS.

Însă, în cazul în care programarea este pentru tine doar ”domeniul unde se câștigă bine”, dar ai nevoie de un site web, poate ar fi mai bine să te bazezi pe o platformă pentru creare site-uri web precum WebWave.

Mai jos am enumerat câteva din cele mai importante motive pentru care scrierea directă a codului sursă a unui site nu este o joacă, iar să faci un site web de la 0, doar cu pagini web HTML, este destul de costisitor!

 

Site-ul trebuie să fie optimizat pentru responsiv - dispozitivele mobile!

Adică, indiferent de ecranul dispozitivului, site-ul tău va arăta foarte bine. Cum faci asta cu ajutorul codului? Ei bine, va trebui să rescrii încă o dată dimensiunile elementelor de pe site, dar cel mai bine este să le rescrii de vreo două 3 ori. Cu alte cuvinte va trebui să specifici dimensiunile elementelor prin cod pentru ecrane de diferite dimensiuni, astfel încât totul să arate perfect.

Cu ajutorul unui CMS precum WebWave scapi de codul HTML deoarece vei putea seta modul în care arată site-ul tău pe diferite ecrane într-un mod mult mai ușor: folosind editorul grafic. Cu alte cuvinte nu va trebui să scrii codul site-ului pentru diferite dimensiuni de ecran. De asemenea nu va trebui să treci permanent de la cod, la site-ul publicat pentru ca să verifici dacă totul arată bine. Vei lucra doar forma grafică a site-ului și vei seta cu mouse-ul modul în care trebuie să arate elementele.

Psst. Dacă alegi un template WebWave nu va trebui să faci nici asta, pentru că template-urile WebWave sunt deja ajustate pentru dispozitivele mobile.

 

Conținutul trebuie să fie actualizat - nu poți face asta fără un CMS

Gândește-te cum ar fi să scrii fiecare blog post separat, în cod HTML. Dacă ai văzut vreodată o pagină creată în HTML, probabil știi că ar fi extrem de greu. Asta învață elevii la TIC, în clasa a 10-a: să creeze o pagină doar cu text în HTML.

De la text până la blogul final e cale lungă. Ai nevoie de vizual pentru acel blog. Și dacă vrei să-l faci pe tot din cod, ei bine, noi îți urăm mult noroc și să te înarmezi cu răbdare!

 

Publicarea codului sursă și editarea acestuia durează mult timp

În general, publicarea codului sursă este greoaie, deoarece durează foarte mult să urci site-ul pe servere prin FTP.

De asemenea, odată ce ai urcat tot, o să ai nevoie să editezi lucruri. Editarea va dura la fel de mult, în primul rând pentru că îți va fi greu să găsești în interiorul codului ce e de făcut și schimbat și, în al doilea rând.

 

Dezvoltarea site-ului prin editarea directă a codului este grea

Imaginează-ți că site-ul tău are nevoie de 10 pagini web. Fiecare pagină web trebuie scrisă în HTML. La rândul ei, fiecare pagină HTML are nevoie de cod CSS ca să arate bine și de JavaScript pentru animații. Iar asta e doar partea pe care o vede utilizatorul.

O să ai nevoie de baze de date, crearea de credențiale și așa mai departe. Ai nevoie să stăpânești câteva limbaje de programare foarte bine, pentru a avea succes. 

 

Ce opțiuni de creare a unui site web mai există?

Am menționat deja anterior, că crearea website-urilor prin scrierea directă a codului HTML de la zero este întâlnită din ce în ce mai rar. Ce metode de creare a site-urilor web câștigă popularitate? Există 3 alternative principale pentru crearea unui site web.

 

Proiectul site-ului în tehnologie Flash

Flash este o soluție dezvoltată de compania Macromedia. Paginile create cu această tehnologie sunt foarte atractive vizual. Perioada de glorie a lui Flash a avut loc în jurul anului 2004. Această soluție a funcționat cel mai bine pentru site-urile web neconvenționale, unde grafica, animațiile și sunetul joacă un rol important. 

Dezavantajul acestei tehnologii este însă procesul complicat de creare a site-ului web. Prin urmare, este o soluție pentru autorii site-urilor care au cunoștințe și experiențe extrem de avansate. Pentru începători, Flash va fi prea complicat. În plus, în zilele noastre această tehnologie poate părea depășită, fapt dovedit de simplul fapt că Google Chrome a încetat să mai suporte site-uri web care au ca bază tehnologia această. 

 

CMS-urile

Astăzi, majoritatea site-urilor web sunt create folosind această tehnologie. CMS înseamnă Content Management System. Avantajul acestei soluții este separarea elementelor responsabile de aspectul site-ului web de conținutul propriu zis. Prin urmare, nu sunt necesare cunoștințe de specialitate sau abilități avansate pentru a edita conținutul. Accesul la site este posibil printr-un panou ușor de utilizat pentru o persoană fără experiență. 

Codul, creat în principal cu utilizarea HTML și CSS, este responsabil pentru aspectul vizual al site-ului web. Din ce în ce mai des poți găsi și site-uri web create, printre altele folosind PHP (Hypertext Preprocessor - adică, prin definiție, un limbaj de scripting de programare, conceput pentru a genera site-uri web și a construi aplicații web în timp real). 

Codul paginii este de obicei editabil. Cu alte cuvinte aspectul unui site web creat cu ajutorul unei platforme CMS poate fi modificat. Dar pe de altă parte pentru a edita aspectul vizual a site-ului sunt necesare totuși cunoștințe de programare destul de avansate.

Vezi mai multe despre despre CMS-uri în acest articol.

 

Platforme pentru creare site-uri de tip website builder

Acestea sunt platforme care sunt similare cu programele de grafică în ceea ce privește mecanismul de creare a proiectului. Cu ajutorul acestor platforme creezi designul site-ului cu imagini, texte, filme, subpagini, butoane, umbre, culori etc. iar platforma ”traduce” totul în cod. Publicarea site-ului are loc doar cu un click pe butonul publică.

Utilizarea acestui tip de instrumente are cel puțin câteva beneficii importante. 

 

Beneficiul 1: nu ai nevoie de cunoștințe de programare

În primul rând, pentru a crea un site web nu sunt necesare cunoștințe de programare și experiență de lucru cu limbaje ca HTML, JS sau CSS. Aceasta înseamnă că nu trebuie să creezi site-ul web în două etape: mai întâi macheta, iar apoi site-ul funcțional propriu zis. Creezi site-ul mai repede. Proiectul site-ului din cadrul editorului este de asemena și un site funcțional accesibil online doar cu un singur click pe butonul publică.

Cu toate acestea, pentru ca proiectul să răspundă așteptărilor tale și necesităților utilizatorilor site-ului, merită să vă pregătiți din timp un brief. El te va îndruma, pe tine sau pe persoana care ne realizează comanda, în timpul procesului de creare a site-ului web. 

 

Beneficiul 2: Interfața foarte intuitivă

Un avantaj foarte important al platformei pentru creare site-uri de tip website builder este că utilizarea lor este intuitivă ... sau cel puțin ar trebui să fie. Prin urmare, ele pot fi folosite nu numai de designeri grafici, ci și de persoane fără experiență în proiectarea site-urilor web. Persoanele fără experiență pot beneficia de șabloanele site-urilor web. Pe baza lor, după înlocuirea imaginilor și a textelor, poți crea cu repede și ușor un site web profesional. 

 

Beneficiul 3: Costuri de întreținere reduse

Costurile de creare și întreținere a unei site în cadrul acestui tip de platforme vor fi mult mai mici decât în cazul realizării site-ului la comandă de o agenție. Prețul proiectelor gata a site-urilor web pot atinge cifra de câteva mii de lei. Însă, dacă decidem să proiectăm singuri site-ul în cadrul platformei de tip website-builder, realizarea proiectului este gratuită. În cazul unei oferte bune, vei plăti doar pentru întreținerea site-ului. 

În WebWave, poți beneficia de versiunea gratuită creând un site web pe un subdomeniu sau poți alege unul dintre cele trei planuri premium (nu mai amintesc de contul de Agency). Pe lângă crearea unui site-ului web, obții și un domeniu .ro gratuit pentru un an, opțiuni SEO, certificat SSL etc. 

Nu e atât de greu să creezi un site web precum crezi. Intră astăzi pe WebWave și creează-ți propriul site web, cu ajutorul platformei noastre intuitive. Am creat WebWave pentru a ne asigura că persoanele ca tine au o experiență lină atunci când își creează propriul site web! Vezi cum funcționează WebWave acum!

 

Lucruri pe care trebuie să le știi atunci când creezi site-uri

În această parte a articolului vom discuta despre conceptele principale pe care orice persoană care realizează un site web ar trebui să le știe! Printre altele vei afla cum trebuie să ai acces la codul sursă al site-ului, să ții cont de conținutul site-ului tău web, să ai cunoștințe de optimizare a experienței utilizatorului sau de optimizare a motoarelor de căutare. Stai fără grijă, o să amintim tot ce ai nevoie!

 

Să înțelegi scopul site-ului tău web (1)

Probabil tu înțelegi asta, dar persoana care lucrează la site-ul tău știe clar care este scopul site-ului? Vrei să vinzi multe produse sau să oferi o experiență totală vizitatorilor tăi? Poate că site-ul tău are ca unic scop un blog informativ pentru nișa ta!

Astfel, asigură-te că cel ce se ocupă de site-ul tău web, dacă nu o faci chiar tu, să știe clar care este scopul acestuia. Altfel, s-ar putea să existe discrepanțe între așteptările tale și produsul finit!

 

Să ai cunoștințe de SEO (2)

SEO sau optimizarea motoarelor de căutare reprezintă modul în care site-ul tău ajunge în primele rezultate Google sau al altor motoare de căutare. Totuși, Google este cel mai bun prieten al tău, deoarece este de departe cel mai folosit motor de căutare.

Atunci când creezi un site web există anumite setări SEO pe care le poți realiza din etapa de creare a site-ului tău. Astfel, nu trebuie să mai intri în codul sursă să schimbi nimic, deoarece ai făcut deja asta în timp ce creai site-ul.

Dă click aici să vezi mai multe detalii despre optimizarea SEO a site-ului tău.

 

Să ai cunoștințe de UX/UI (3)

Experiența utilizatorilor și interfața utilizatorilor sunt concepte cheie pentru site-ul tău web. Practic, acestea sunt modalitățile prin care utilizatorul se va raporta la site-ul tău web. Cât de repede ajunge la produsele tale? Dar la blog-ul tău plin de informații cheie este accesibil? Site-ul tău se mișcă destul de repede pentru a avea o experiență unică sau aștepți 15 secunde doar pentru o pagină?

Acestea, plus multe alte întrebări, trebuie să fie puse atunci când te gândești la experiența utilizatorului tău. De asemenea, un expert în UX/UI trebuie să se gândească tot timpul la design-ul site-ului, culorile acestuia sau modul în care butoanele sunt așezate.

 

Să ții cont de conținutul site-ului tău (4)

Conținutul tău decide dacă site-ul va fi eficient. Oricât de bine arată acesta sau oricât de rapid se mișcă, dacă conținutul tău e plicticos și deloc nișat, oamenii vor părăsi site-ul tău web. Toată lumea poate realiza site-uri web bune din perspectivă tehnică, însă nu toți putem crea conținut.

Astfel, dacă nu te pricepi neapărat la conținut, poți angaja oricând un freelancer să se ocupe de asta. Totuși, omul care cunoaște toate părțile afacerii tale ești chiar tu. Sigur poți să scrii conținut sigur! Găsești pe blogul WebWave multe sfaturi despre modul în care poți face Marketing sigur, fără ajutorul nimănui!

 

Ai grijă de cu codul sursă al site-ului de care te ocupi (6)

Fie că îți creezi propriul site web sau ai pe cineva care se ocupă de acesta, codul sursă al site-ului tău ar trebui să fie accesibil. Cu ajutorul lui poți schimba anumite funcționalități și poți introduce anumite soft-uri de analytică sau marketing.

Totuși, nu este obligatoriu să scrii codul sursă al site-ului tău web. Există anumite programe, precum WebWave, care îți scriu codul sursă al site-ului tău automat. Astfel, nu te complici cu probleme de timp și resurse. Pentru că site-urile web create în cu ajutorul unor platforme de tip website builder au un cod foarte bine optimizat și fără conflicte între componente - lucru care conferă un plus de stabilitate a site-ului.

Astfel, dacă vrei să ai un site web pus la punct ar fi bine să știi să accesezi codul sursă al acestuia, însă nu trebuie să-l scrii de la zero! Dacă însă dorești să-ți creezi un site fără a scrie codul sursă a site-ului, apasă mai jos și construiește-ți site-ul astăzi.

 

Cunoști modul în care să configurezi serverele (7)

Configurarea serverelor tale este destul de importantă.pentru viitorul site-ului tău web. Astfel, ar fi bine ca atunci când lucrezi la propriul site web, să știi să configurezi și site-urile web.

Din fericire, evoluția platformelor a făcut ca această configurare să fie foarte simplă sau, de multe ori, deloc necesară. De ce? Deoarece platformele știu să facă asta singure. Nu au nevoie de oameni care să configureze acele servere deoarece multe din ele sunt deja configurate. Totuși, niciodată nu strică să știi cât mai multe despre serverele site-ului tău web! 

 

Cum se învață programarea?

În ultima vreme, conceptul de ”cod” a devenit din ce în ce mai interesant în domeniul digital. Odată cu creșterea numărului de multinaționale IT a crescut și interesul pentru această nișă, mai ales din perspectiva salariilor. Mulți oameni doresc să se apuce de scris cod și să creeze pagini Web HTML, iar primul pas pentru majoritatea este să facă un site web.  

La WebWave, noi considerăm că scrierea de cod trebuie lăsată în mâna profesioniștilor. Astfel, îți oferim un constructor de site-uri la gata, care te va ajuta să-ți deschizi primul site web cât ai clipi! Apasă aici ca să-ți construiești site-ul astăzi, fără să fii nevoit să scrii cod.

Ce nu știu aceste persoane care încep călătoria în lumea codului este că o mare parte din site-urile de pe World Wide Web sunt făcute cu ajutorul unui CMS. Articolul de astăzi are scopul de a-ți demonstra că a scrie cod nu este o joacă, iar să faci un site web de la 0, doar cu pagini web HTML, este chiar foarte greu!

Odată cu evoluția tehnologiei și cu digitalizarea, site-urile web au devenit din produse ”de lux” pentru afaceri în o necesitate acută! Digitalizarea afacerii tale ar trebui să înceapă cu crearea unui site web. Însă problema multora dintre noi este: ce ar trebui să știu ca să pot face un site web de la zero?

Avem 4 surse primare din care tu poți începe să înveți programare, iar fiecare dintre ele au plusuri și minusuri.


Atenție la semi-mitul ”Programator în 3-6 luni” 
Da sunt cursuri care îți oferă o anumită bază de lucru în JS, CSS și HTML și da piața de lucru din ziua de astăzi va absorbi și acest nivel de specializare, însă adevărul este că nu vei câștiga mult. Ai nevoie de cunoștințe mai mare pentru a înțelege cum funcționează limbajele, cum interacționează. Cu alte cuvinte ai nevoie de studii serioase.

Studii superioare

Liceele și facultățile specializate pe informatică sunt la mare căutare printre tinerii români. Acolo, timp de 4, respectiv 3 ani studenții pot învăța bazele IT-ului, ce înseamnă să creezi o pagină web cu HTML, CSS și JS sau cum să creezi un site web funcțional cu ajutorul codului. 

Aceste studii însă durează ani, iar majoritatea persoanelor care termină facultatea de IT continuă în zona programării nișate și specializate, cu limbaje de programare mai avansate decât HTML. 

Cei care ajung să lucreze pe partea de front-end și creează site-uri aleg, de multe ori, un CMS, deoarece le este mult mai ușor. Aceștia folosesc codul doar pentru mici schimbări însă aproape niciodată nu creează cod sursă de la 0!

 

Tutoriale

Online o să găsești mii de tutoriale despre cum să creezi o pagină web în HTML, care sunt recomandările unor specialiști sau de ce trebuie să ții cont. 

Aceste tutoriale se află, în general, pe Youtube, dar poți găsi pe Google foarte multe site-uri care adăpostesc astfel de tutoriale. Ele te ajuta, în general, să rezolvi o problemă specifică. Rar o să găsești tutoriale care te-ar învăța să creezi un site de la 0, mai ales doar cu ajutorul codului sursă.

 

Cursuri Online

Aceste cursuri pot fi comparate cu niște tutoriale mai mari și mai comprehensive, care au rolul să te învețe un limbaj de programare de la 0.

Cursurile online sunt, în general, plătite, însă poți găsi și cursuri gratuite. Din experiență, cele cu plată sunt mai bune, deoarece cele gratuite fac parte, în general, dintr-o schemă de marketing. 

Partea bună a acestor cursuri este că au și teme aplicate, deci te vei simți ca un student!

 

Bootcamps

Taberele de cod sunt mai puțin întâlnite în România, însă există. Aici, timp de câteva zile/săptămâni înveți cod HTML, CSS, JS sau alte limbaje direct de la oameni din industrie.

Bootcamps-urile sunt probabil cele mai folositoare locuri din care poți învăța cod, însă sunt și destul de costisitoare, atât ca timp cât și ca bani!

Cu WebWave poți crea un site web, fără cunoștințe de programare. Click mai jos.

 

Piața specialiștilor de IT și scrierea codului HTML

Deci uite probabil, dacă citești această parte a articolului, dorești să faci bani din scrierea codului HTML.

În ceea ce privește piața de muncă a specialiștilor IT care scriu codul site-urilor, aceasta arată ca și oricare altă piață, în formă de piramidă: Jos, la bază avem un număr mare de specialiști de o calificare mai redusă, iar sus în vârf avem specialiști foarte calificați și specializați într-o măsură mai mare.

Și pentru a aprecia și mai bine cum arată această piață, mai trebuie să adăugăm aici un lucru, și anume faptul că o mulțime de chestii din lumea aceasta vor fi automatizate, inclusiv și scrierea codului HTML. Pentru că codul HTML este ceva ce poate fi automatizat, cu alte cuvinte generat în baza anumitor cerințe, reguli. Acest lucru înseamnă că o mulțime de persoane care se află în partea de jos a acestei piramide într-un anumit moment își vor pierde locul de muncă. 

Aceasta nu este un lucru nou. De exemplu cândva pe timpuri toate hainele pe care se purtau erau făcute manual. Acum practic orice proces de fabricare a hainelor implică cel puțin un anumit nivel de mecanizare / automatizare. Da există și haine hand made, dar acestea ocupă doar o nișă.

Desigur, nu dorim să vă speriem, desigur, nimeni nu știe când specialiștii în IT de calificare redusă își vor pierde locurile de muncă și desigur croitorii / croitoresele nu au murit de foame pentru că și-au găsit un alt loc de muncă. Dorim doar să subliniem câteva aspecte, și anume:

 

Calitatea site-ului nu include doar calitatea codului

În ziua de azi calitatea site-ului depinde nu doar de codul sursă a acestuia dar și de optimizarea SEO, CRO și a designului acestuia. Cu alte cuvinte este foarte important să atragem atenția la eficiența cu care este proiectat site-ul. Pentru că în 90% din situații scopul unui site web nu este de a fi frumos și de a funcționa corect. Scopul unui site web de obicei este de a aduce bani -  chiar m-am stăruit să spun acest lucru foarte diplomatic.

 

Există un trend de automatizare a activităților

Acest lucru rezultă dintr-un pur calcul a banilor, așa e mai ieftin. E mai ieftin să achiți abonarea pentru serviciul unui program cu ajutorul căruia vei putea crea sute de site-uri, de cât să plătești o persoană care va putea crea mult mai puține site-uri, și colaborarea cu care va implica achitarea diferitor impozite. Scrierea codului HTML de asemenea poate fi automatizat și este automatizat. De exemplu codul sursă a site-ului pe care te afli acum a fost creat cu ajutorul unui program de tip website builder.

 

Trebuie să devii foarte avansat sau să faci lucruri unice

Dacă ai decis să înveți programare la modul cel mai serios, atunci este foarte important să te orientezi spre vârful piramidei, spre calificări de nivel înalt, pentru că doar acolo, în vârful piramidei lucrul manual asupra codului va rămâne rentabilă. Pentru a crea un site de prezentare sau un blog sau un magazin online simplu nu ai nevoie de cunoștințe sofisticare de programare. Există soluții ca WebWave. Cunoștințele de IT te vor prinde bine mai mult atunci când lucrezi la proiecte mai sofisticate, mai specifice, care nu pot fi automatizate.

O altă opțiune este să înveți lucruri care au un potențial de standardizare mai redus: optimizarea SEO, optimizarea CRO, branding-ul, PR.

O opțiune pe care poți să o încerci este să creezi site-uri în WebWave. Vei avea la dispoziție un editor grafic de primă clasă, multe setări SEO și suport în limba română prin chat realizat de oameni și nu de roboți.

 


 

În general, doar studenții și elevii fac site-uri web de la 0, ca proiecte de semestru.

 


 

Aspecte de ținut minte!

 

Doar studenții fac site-uri web de la 0!

În general, studenții și elevii fac site-uri web de la 0, însă ca proiecte de semestru. Acest lucru îi învață pe studenți ceva mai degrabă teoretic decât practic: cam ce au în spate CMS-urile cu ajutorul cărora aceștia vor crea un site.

Să luăm exemplul WebWave. Fiecare element pe care îl alegi să-l pui pe site-ul tău este o bucată mare de cod, sub un anumit nume, care are o anumită funcție. ”Imagine”, ”Text”, ”Formular de înscriere pentru Newsletter” și așa mai departe - toate reprezintă cod scris de noi și transformat în astfel de elemente, să nu te punem pe tine la treabă!

În ziua de azi, chiar și site-urile al căror cod sursă este editat în mod manual, au la bază ceva: un frame sau vreun motor - deci nu ai fost create de la zero.

 

Site-urile pe care le vezi în tutorialele video sunt extrem de simple - imagine + text!

Atunci când creezi o pagină web în HTML, probabil nu ai nevoie doar de text + imagine. Ai nevoie de ceva care să arate bine și să funcționeze la fel de bine.

Deși acele tutoriale video prezintă site-uri funcționale, în general sunt fără chestiuni prea complicate în ele. 

 

Trebuie să ai pasiune și dorință ca să reușești în acest domeniu.

Ai nevoie de ani ca să ajungi să reușești în Web Design cu adevărat. Deci dacă dorești să te dezvolți în direcția aceasta, dacă îți place să lucrezi cu codurile HTML, CSS și JS e OK să acorzi ani pentru a te dezvolta în aceasta. Altfel poți deveni sătul de toată ”programarea”.

Însă dacă ai nevoie doar de un site sau două pentru afacerea ta, nu rentează deloc să începi învățarea codului de la zero.

 

Cuvinte de încheiere

HTML este baza internetului modern. Nu trebuie negat faptul că cunoașterea acesteia ajută cu siguranță la crearea site-urilor web. În plus, îți permite să înțelegi mai bine regulile care guvernează rețeaua și să afli despre structura site-urilor web „din interior”.

Totuși, dacă ar fi să vorbim despre munca de zi cu zi, acest limbaj are din ce în ce mai puțină importanță. Dezvoltarea tehnologiei face ca alte instrumente să fie mai eficiente. Este vorba în primul rând despre sistemele de management al conținutului (CMS) și de platformele pentru creare site-uri de tip website builder. Se poate spune chiar că acesta din urmă este viitorul proiectarea site-ului. 

Înseamnă asta, totuși, că cunoștinețele limbajului HTML sunt absolut inutile atunci când este vorba de crearea site-urilor? Ei bine, nu, pentru că ne poate fi util atunci când lucrăm instrumente descrise mai sus. Platformele pentru creare site-uri precum WebWave au funcția de a insera propriile coduri în cadrul site-ului. Drept urmare, sunt și mai flexibili și obțin posibilități aproape nelimitate. 

Deci, în sfârșit, putem conclude - cunoașterea HTML nu este necesară, dar cu siguranță ne va facilita munca pe un site web avansat. 

Astfel, te invităm pe WebWave. Aruncă un ochi pe acolo, vezi cât de ușor e să faci un site cu instrumentele noastre, alege un șablon și treci la treabă, gratuit! Dă click aici pentru construirea site-ului tău AZI.

Autor: Patrunjel Eduard, Jan Chmielowski, Ivan Prozorovschi

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: