Dacă ai avut de redactat orice lucrare în Word ai mai auzit, probabil, de faimosul Times New Roman. Unul din cele mai cunoscute tipuri de fonturi este, de multe ori, obligatoriu, mai ales în mediul academic.
Un site web se poate realiza foarte ușor, fără cunoștințe de cod, cu ajutorul WebWave. Dă click astăzi pe link și începe aventura de web designer în devenire!
Astăzi, o să discutăm mai amănunțit despre fonturi. Ce font ar trebui să folosești pe un site web? Câte tipuri de fonturi există? Care sunt versiunile pentru fiecare font în parte? Și care este site-ul de unde poți descărca majoritatea fonturilor din lume!
Conținut
(Fă click pe link pentru a ajunge la partea corespunzătoare a articolului)
Din fericire, atunci când a apărut caligrafia, au existat destule persoane creative care să vină cu ceva nou în ceea ce privește arta scrisului. De sute de ani, omenirea schimbă, îmbunătățește și evoluează. Aceste concepte se aplică, din fericire, și la tipurile de fonturi pe care le cunoaștem.
Dacă ești un pasionat al filmelor și serialelor cu tema Imperiului Roman, probabil caligrafia din latina veche ți se pare una din cele mai frumoase caligrafii. Călugării catolici sunt, de asemenea, cunoscuți pentru o bună parte din fonturile caligrafice.
Apariția calculatoarelor și a Internetului a schimbat, totuși, sistemul. De la fonturi cursive, frumoase, aesthetice, însă nu prea citibile, am evoluat spre fonturi mult mai simple și clare, pe care le poți citi oricând, de multe ori de la o distanță mare. Imaginează-ți cum ar fi să vezi un panou publicitar scris în stilul cărților din Imperiul Roman sau din Grecia Antică…
În ceea ce privește tipurile de fonturi, există 3 tipuri majore: fonturi caligrafice, fonturi serife și fonturi neserife (sau sans serife):
Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare
Acestea sunt extrem de asemănătoare cu scrisul de mână. Se folosesc, în general, în semnături electronice, în publicații publicitare pentru un anumit public țintă sau, în cazul unui site web, pot fi folosite pe una din pozele principale ale site-ului, pentru a crea un efect aesthetic. Din aceste fonturi putem aduce aminte:
Dancing Script: Un font caligrafic foarte ușor de citit, care poate fi folosit în multe circumstanțe. Deși ușor de citit, are o notă elegantă, potrivită pentru un mediu de afaceri sau un cabinet de avocatură!
Pacifico: Fontul acesta îți dă impresia de cariocă groasă folosită pentru a scrie ceva cursiv, însă nu este nicidecum un font copilăresc. Extrem de potrivit pentru un public tânăr, care acceptă ceva nou!
Serifele sunt liniile mici care apar la extremitățile unor linii mai mari dintr-o literă. Acea linie denotă în general eleganță, însă nu ceva exagerat, deoarece sunt fonturi mult mai ușor de citit decât cele caligrafice. Ca exemplu, putem da:
Times New Roman: Cel mai cunoscut font din lume, probabil nici nu are nevoie de prea multe date. Este de departe cel mai folosit font, deoarece este ușor de citit și extrem de cunoscut!
Merriweather: Un font care seamănă, relativ, cu Times New Roman, datorită Serifurilor adăugate, însă aduce ceva nou și fresh, ca să scoată textul din ”monotonia” pe care o poate induce Times New Roman.
Fonturile sans serif sunt exact opusul celor serife: nu dispun de acele linii de la finalul literelor. În general, fonturile sans serife sunt foarte utilizate în producțiile publicitare și sunt cele mai recomandabile, deoarece sunt cele mai ușor de citit, însă nu sunt atât de elegante. Din familia fonturilor sans serif amintim:
Open Sans: Acest font are și în nume faptul că este sans serif, însă nu este necesar. Cursivitatea lui este plăcută ochiului și chiar poate ajuta în cazul unui site web!
Montserrat: Un font frumos și cursiv, perfect pentru print-uri sau prezentări Powerpoint! Este extrem de aesthetic și chiar merită o încercare.
În cazul în care îți creezi un site web, ar fi bine să alegi 2-3 fonturi și să rămâi cu acelea! Un font pentru Titluri și Subtitluri, unul pentru conținut și unul pentru materialele vizuale pot face minuni.
Pentru un site web, regula pentru fonturi este constanța. Nu folosi într-un articol Arial și în următorul, Roboto, deoarece utilizatorul tău va crede că a ajuns pe alt site.
Când îți alegi fontul pentru site-ul tău web, ar fi bine să analizezi foarte clar nevoile afacerii tale și din ce nișă face parte afacerea ta. Dacă ai un cabinet de avocatură, poate ar fi bine să nu folosești Comic Sans. Dacă mă gândesc mai bine, poate ar fi bine să nu folosești niciodată Comic Sans.
După ce ai ales, fă o încercare pe site. I se potrivește business-ului tău acel font? Dacă da, atunci ai rezolvat o problemă!
Dacă ai un cabinet de avocatură, poate ar fi bine să nu folosești Comic Sans
Fiecare font are mai multe versiuni care pot fi folosite pentru diferite scopuri. Cele mai cunoscute versiuni sunt:
Regular: acesta este modul folosit în cazul conținutului lung, de tip articol, blog, sau postări pe social media. Fiind ușor de citit și deloc intruziv, este alegerea perfectă.
Light: versiunile light sunt mai prietenoase cu ochiul și par mai spre zona de gri.
Bold: folosite în general când dorești să scoți în evidență un cuvânt sau o frază, versiunile Bold sunt foarte groase și nu pot fi folosite pe un bloc întreg de text.
Italic: fonturile italice sunt destul de lăbărțate și se folosesc, la fel ca cele bold, atunci când scoți în evidență un cuvânt.
În final, îți sugerez un instrument extrem de facil pentru a găsi orice font pentru site-ul tău web. Google Fonts te va scoate din orice problemă când vine vorba de indecizii în ceea ce privește fonturile de pe site-ul tău web. Google Fonts poate fi accesat aici!
Vezi această instrucțiune pentru a vedea cum le aplici pe site-urile create în WebWave.
Acum că ți-ai ales fontul, poate că ar trebui să începi să și lucrezi la site-ul tău web. Dă click aici pentru mai multe detalii.
Autor: Patrunjel Eduard
Materiale.
Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.
Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00
Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave
Urmărește-ne pe: