Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Aplicația PWA – ce este și cum să o folosești?

17 septembrie 2019
AI in E-commerce: Viitorul cumpărăturilor online

Chiar și un utilizator fără cunoștințe IT poate folosi un site builder performant pentru a crea un site care se va afișa bine pe smartphone-uri. Tehnologia de creare website-uri optimizate pentru dispozitivele mobile a devenit mult mai accesibilă în ultima vreme, ceea ce face crearea aplicațiilor PWA și mai simplă.

Aplicație Web Progresivă (PWA, eng. Progressive Web Apps) - reprezintă o nouă generație de aplicații pentru telefoane care a apărut acum doi ani. Aceste tipuri de aplicații funcționează cu ajutorul unei tehnologii foarte asemănătoare cu tehnologia de creare a site-urilor și folosește următoarele limbaje de programare: HTML, CSS Java Script JSON. În acest articol vom descrie mai detaliat ce este o aplicație PWA și de ce a devenit atât de populară?

  1. Care este diferența dintre aplicațiile PWA și cele native?
  2. Ce este PWA?

    1. PWA checklist
  3. Dezavantaje
  4. Avantaje
  5. PWA în WebWave

 

Care este diferența dintre aplicațiile PWA și cele native? 

Să începem prin a explica cei doi termeni. 

Aplicațiile native pentru smartphone sunt create special pentru un anumit sistem de operare, precum iOS sau Android. Aceste aplicații trebuie scrise într-un limbaj specific, precum Swift / Objective-C sau Java. 

De obicei, sunt descărcate de pe platforme dedicate special pentru distribuirea aplicațiilor pentru un anumit sistem de operare, ca de exemplu Apple Store pentru IOS sau Google Play Store pentru Android.

Menționăm că specificul aplicațiilor mobile native este folosirea foarte eficientă a resurselor interne ale smartphone-urilor.

Aplicațiile web funcționează ca o extensie a unui website, deci folosesc resurse disponibile online. Tehnic vorbind, este o aplicație web, dar utilizatorii care o folosesc au impresia că este o aplicație nativă, deoarece funcționează offline și poate fi accesată cu ajutorul unui click pe propria pictogramă setată în meniul smartphone-ului.

Mai mult, utilizatorii nu pot diferenția interfața unei aplicații PWA de interfața unei aplicații mobile native.

 

Ce este PWA?

Progressive Web App este un tip de aplicație online care folosește cele mai noi tehnologii pentru a arăta ca o aplicație mobilă obișnuită. Caracteristicile acestor aplicații trebuie să corespundă anumitor cerințe: aplicația trebuie să fie păstrată pe servere, să fie disponibilă cu ajutorul adreselor URL, să fie indexabilă prin intermediul motoarelor de căutare și să îndeplinească alte câteva condiții. 

 

PWA checklist

  1. Are o conexiune sigură de tip HTTPS;

  2. este responsivă;

  3. conține un fișier Web App Manifest – un simplu fișier în format JSON care informează browserul despre conținutul aplicației (subpaginilor site-ului) și cum ar trebui să se comporte, să funcționeze după ce este instalată pe mobil sau PC; 

  4. trebuie să se încarce rapid;

  5. să funcționează în orice browser;

  6. fiecare subpagină trebuie să conține un URL unic;

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Dezavantaje

Din păcate, dacă vom compara aplicațiile native și cele progresive vom observa că aplicațiile PWA au câteva limitări care țin de funcționalitate. Există un șir de acțiuni care pot fi făcute cu ajutorul posibilităților telefoanelor mobile și care nu pot fi efectuate cu ajutorul resurselor accesibile online. 

De obicei, aplicațiile PWA sunt scrise în JavaScript, ceea ce le face mai puțin eficiente și optimizate în comparație cu cele native, scrise în limbajele Kotlin sau Swift. 

La fel, utilizatorii pot folosi PWA instalate pe sisteme de operare iOS 11.3 și mai noi, dar aceste aplicații nu sunt compatibile cu versiuni mai vechi ale sistemului dispozitivelor Apple. 

 

Avantaje

Cel mai mare avantaj al aplicațiilor PWA este disponibilitatea lor. O aplicație web progresivă poate fi instalată pe orice sistem de operare, deci pe orice dispozitiv. Acest lucru este avantajos atât pentru utilizatori, cât și pentru autori pentru că nu există necesitatea de a dezvolta versiuni separate ale aplicației pentru diferite sisteme de operare, iar utilizatorii o pot folosi și offline. 

Google Chrome le permite utilizatorilor să instaleze aplicații PWA direct de pe website-uri.  

 

PWA în WebWave

Pentru a transforma site-ul creat în WebWave WebWave într-o aplicație de tip PWA, este necesar să publici site-ul.

Imaginea setată ca favicon al site-ul va deveni pictograma aplicației.

Setarea favicounului sit-eului

Pentru a seta faviconul site-ului este necesar să treci la Panoul de setări ale site-ului, la fila Site web și să deschizi secțiunea Setări generale.

Articole similare pe care trebuie să le citești:

 

Autor: Julia Mądraszewska / Elena Dumitru

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: