Cursuri online de creare site web

Testează programul nostru pentru creare site web și obține acces la cursul online gratuit. La înregistrare îți vom expedia un mesaj e-mail cu un click către înregistrare la cursul online. La acel curs vei afla cum poți crea un site web gratis, singur și fără cunoștințe de programare.

Testează gratuit

Navigarea intuitivă este cel mai fundamental element al unui site web.

Deci ce ar trebui să luăm în cont atunci când creăm un meniu?

 

Cuprinsul subiectelor descrise în acest articol:

 1. Cel mai important pentru navigare – tipul de meniu

 2. Tipul de meniu depinde de tipul site-ului web

 3. Meniu site-ului web – pe verticală sau orizontală

 4. Un meniu dedicat pentru fiecare subpagină

 5. Un singur site web, două meniuri

 6. Ce zici de meniul hamburger?

 7. Orizontal, vertical, dublu – păstrează lucrurile simple

 8. Un footer mic, posibilități uriașe

 9. Navigarea tile

 10. Cheia pentru o navigare de succes

 11. Câteva informații utile despre cum să construiești un site web cu o navigare eficientă

  1. Amintește-ți de margini

  2. Asigură-te că utilizatorul poate ajunge ușor înapoi pe home page

  3. Gândește ca un utilizator

 12. O concluzie simplă – crearea unui meniu bun nu este atât de grea

 

Cel mai important pentru navigare – tipul de meniu

Un meniu simplu și intuitiv reprezintă baza oricărui site web bun. Acesta le permite utilizatorilor să se miște pe subpagini și creează o experiență user-friendly. Din păcate, să construiești un meniu eficient poate fi o provocare…

 

Tipul de meniu depinde de tipul site-ului web

Tipul de meniu este determinat de tipul de site-ului web. Poate fi un site web complex, bine dezvoltat sau o simplă pagină personală. În funcție de asta, meniul poate arăta diferit. Cu cât site-ul web este mai simplu, cu atât meniul va fi mai simplu.

Alătură-te celor 150 de mii de utilizatori, care creează site web gratis și fără cunoștințe de programare.

Programul pentru creare site-uri, WebWave, permite crearea paginilor web  în plină libertate. Poți începe procesul de creare site web de la o pagină curată sau folosește un șablon.

CREEAZĂ SITE-UL PROPRIU GRATUIT

Meniu site-ului web – pe verticală sau orizontală

Înainte de a decide, ar trebui să te gândești la asta și să te asiguri că meniul va fi vizibil și ușor accesibil. Tipul de meniu ar trebui să fie unul potrivit pentru layout-ul site-ului web și ușor de observat.

Meniul pe orizontală este mai ușor de implementat pe un site web responsiv și le arată utilizatorilor întregul conținut. Ține minte că, pentru ca un meniu pe orizontală să fie simplu și intuitiv, trebui să îndeplinească două condiții.

În primul rând, meniul orizontal nu ar trebui să aibă mai multe de cinci categorii. În al doilea rând, este important să nu creezi mai mult de două nivele de tip roll out. Dacă implementezi mai multe, utilizatorii ar putea deveni confuzi.
Meniu orizontal

Dacă vorbim despre un site web mai complex, este mai bine ca acesta să aibă un meniu pe verticală. Acest tip nu are restricții atunci când vine vorba de numărul de categorii. Utilizatorilor le va fi mai ușor să găsească o anumită categorie într-un meniu vertical, decât într-unul orizontal.
Meniu vertical

Un meniu dedicat pentru fiecare subpagină

Designerii web care implementează o navigare complexă care acoperă mai multe categorii au aplicat o soluție foarte bună.

Ei au creat un meniu dedicat pentru fiecare subpagină, ceea ce îi permite meniului de pe home page să conțină doar câteva categorii elementare. Atunci când un utilizator intră pe o anumită categorie, întâlnește meniul dedicat, care este mult mai complex și prezintă mai multe subiecte specifice.

 

Un singur site web, două meniuri

Atunci când vine vorba de meniu, cu cât este mai simplu, cu atât este mai bine. O navigarea ușoară mărește șansele ca utilizatorii să fie interesați de oferta ta. Din acest motiv, unii web designeri decid să implementeze doua meniuri pe un site web – pe orizontală și pe verticală.  În acest caz, meniul orizontal este cel mai important – reprezintă navigarea de bază de pe un site web. Cel vertical permite afișarea categoriilor împreună cu mai multe detalii - poate fi aplicat pentru filtrarea ofertei, ca în cazul unor magazine online.

 

Ce zici de meniul hamburger?

Meniul simplu hamburger devine din ce în ce mai popular, dar ține minte că acest tip de meniu te poate induce în eroare. Înainte de toate, pentru că există un grup de utilizatori care sunt prea leneși să deschidă un meniu. Apoi, pentru că unii utilizatori nu recunosc icon-ul pentru un meniu hamburger (este util să adaugi si cuvântul “meniu” lângă el) și ies de pe site-ul web fără să citească oferta.

meniu mobil de tip hamburger

Orizontal, vertical, dublu – păstrează lucrurile simple

Să construiești site-uri web înseamnă să gândești diferit și să fii creativ. Acest lucru permite practici neobișnuite atât în design grafic, cât și în layout/conținut.

Atunci când creezi un meniu, ține minte să îl faci simplu. Vorbind din experiență, nu are rost să scrii cuvinte lungi și poetice sau să pui nume creative.

Mai mult, nici cele mai drăguțe icon-uri nu funcționează la fel de bine ca informația clară. WebWave îți garantează că, dacă păstrezi lucrurile simple, vei ajuta utilizatorii să economisească timp și îi vei încuraja să se întoarcă pe site-ul tău web.

Este important să menționăm că ordinea categoriilor din meniu este esențială. Ar trebui să le aranjezi într-un mod intuitiv, fix așa cum se așteaptă utilizatorii. Pentru a face asta, intră pe câteva site-uri populare și observă cum au reușit autorii acestora să construiască o navigare transparentă.

Meniu dublu eMag.ro https://www.emag.ro/

 

Un footer mic, posibilități uriașe

Footer-ul unui site web este secțiunea unde poți adăuga multe informații. Dacă nu știi cum să folosești această secțiune într-un mod practic și creativ, folosește niște practice comune.

Pe site-urile web ale companiilor, footer-ul este o secțiune în care poți găsi detaliile de contact, termenii de utilizare, link-uri de parteneriat și categoriile.

Utilizatorii se mai așteaptă să găsească acolo și profilurile de social media și oportunități de job-uri.
Footer eMag.ro

  https://www.emag.ro/

 

Navigarea tile

Claritatea și simplitatea sunt principalele avantaje atunci când vine vorba de navigarea tile. Folosind elemente grafice de calitate înaltă, poți să trimiți utilizatorul într-un anumit loc de pe site.

Dacă decizi să folosești simboluri mari, utilizatorul va putea să navigheze pe site ușor și în mod intuitiv. Navigarea tile este utilă în special pe site-uri web care au conținut vizual, de exemplu portofolii de creație.
Meniu cu tile-uri

Cheia pentru o navigare de succes

Atunci când creezi un site web, trebuie să ții minte că o navigare bună nu ține numai de meniu sau de footer.  

Navigarea pe un site web ar trebui să fie predictibilă și intuitivă, să direcționeze mișcările utilizatorului și procesul de gândire al acestuia. Meniul site-ului este elementul unde utilizatorul nu trebuie să învețe nimic nou.

De ce acest lucru este atât de important? Printr-o navigare transparentă putem să conectăm toate subpaginile și să îi arătăm utilizatorului unde sunt subiectele care îl interesează.

 

Câteva informații utile despre cum să construiești un site web cu o navigare eficientă

 

1. Amintește-ți de margini

Elementele care transferă utilizatorul către o nouă secțiune sau care afișează informații extra ar trebui să aibă o zonă largă în care se poate da click.

Nu-i obliga pe utilizatori să facă efortul de a da click fix pe un element. Câmpul care redirectează ar trebui să fie suficient de întins încât să transfere cu ușurință utilizatorul unde acesta dorește.

Dacă folosești platforma pentru creare site-uri WebWave, poți să setezi dimensiunea elementelor cu acuratețe de până la 1px. Învață cum să construiești un meniu pe site-ul tău web.  

Cu cât este mai bună navigarea, cu atât va fi mai mic numărul celor care vor ieși de pe site-ul tău web, iar timpul petrecut pe site va fi mai lung

2. Asigură-te că utilizatorul poate ajunge ușor înapoi pe home page

 

Indiferent de pagina pe care se află un utilizator, acesta ar trebui să găsească o modalitate simplă să se întoarcă pe home page – în mod ideal, să o poată face doar cu un click.

Există o metodă simplă să obții asta și, din fericire pentru noi, utilizatorii își dau seama care este aceasta. Mulți dau click pe logo-ul companiei, deci merită să îl conectezi și pe al tău de home page.

 

3. Gândește ca un utilizator

Uită pentru un moment că ești cel care creează site-ul. La acest nivel de dezvoltare a site-ului, este util să gândești ca un utilizator normal. Ține minte că nu toată lumea navighează pe internet cu ușurința cu care o faci tu.

 

O concluzie simplă – crearea unui meniu bun nu este atât de grea

O navigare bună pe un site web le permite utilizatorilor să găsească repede ce caută. Dacă găsesc ușor categoria dorită, nu vor apuca să se plictisească pe site-ul tău, ca apoi să iasă.

Pentru a rezuma, cu cât este mai bună navigarea, cu atât va fi mai mic numărul celor care vor ieși de pe site-ul tău web, iar timpul petrecut pe site va fi mai lung.

Nu folosi scurtături atunci când construiești un meniu – este unul dintre cele mai importante elemente de pe site-ul tău. Petrece atât timp cât este necesar…

...sau construiește un site web fără cunoștințe tehnice în WebWave :)

Articole similare pe care trebuie să le citești:

Autor: Milena Antoniak / Elena Dumitru

Pagina principală – de ce contează?
11/06/2019

Navigare eficientă pe un site web. Ce înseamnă și cum poate fi obținută?

WebWave - program pentru creare site web

Începe acum

PANOUL WEBMASTER

LOGIN

Logo, WebWave - program pentru crearea site-urilor web

Creează Site-uri Web Uimitoare cu ajutorul platformei WebWave ! 
Începe cu o pagină curată sau alege un șablon deja optimizat pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile cerințe.

Panoul webmaster

Acest WebSite a fost creat în totalitate cu ajutorul Platformei WebWave (Program Gratuit pentru crearea Site-urilor Web).
Această pagină utilizează module Cookie. Află mai multe

CUNOAȘTE-NE MAI BINE ÎN REȚEA

ÎNCEPE ACUM

EN

PL

PROGRAM

wEBwAVE

Tutoriale

Prețuri

Pentru clienți