Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Navigare eficientă pe un site web. Ce înseamnă și cum poate fi obținută?

11 iunie 2019
Topul celor mai bune AI image generator

Meniurile de navigare sunt necesare pentru orice blog sau site.

Acestea aduc nu numai un aspect profesionist, ci ajută și vizitatorii să navigheze mai ușor pe site-ul tău.

De asemenea, acesta reprezintă calea principală de circulație a traficului pe website-ul tău.

Categoric, fără un astfel de meniu, vizitatorului i-ar fi foarte greu să ajungă pe diferite pagini ale site-ului tău.

Și așa cum poate părea destul de logic, în momentul în care cineva ar întâmpina probleme în a naviga pe pagina ta web, cel mai probabil o va părăsi.

Cuprinsul subiectelor descrise în acest articol:

  1. Aspecte importante în proiectarea unui meniu de navigare bun

    1. Claritate meniului

    2. Simplitatea meniului

  2. Practici în crearea meniului pe care ar trebuie să le eviți

    1. Meniurile cu un număr mai mare de 2 nivele

    2. Meniu cu iconițe

    3. Meniul mobil pe versiunea de desktop a site-ului

    4. Meniul vertical - trebuie să știi cum îl folosești

    5. Meniurile supraaglomerate cu un număr mare de butoane

    6. Textele lungi pe butoane

    7. Logoul site-ului nu conține un link către prima pagină

    8. Folosirea unei liste de link-uri într-un element de text sau aplicarea unor butoane prea mici

  3. Practici bune în crearea unui meniu

    1. Adăugarea unui meniu în footer

    2. Un singur site web, două meniuri

    3. Meniul de tip tile

    4. Meniul hamburger?

  4. Subpagini importante care merită să fie adăugate în meniu

    1. Subpagina cu datele de contact - cât mai precise și accesibile

    2. Subpagina de prezentare a produselor

    3. Categorii

    4. Subpagina cu anunțuri

    5. Subpagina de abonare

  5. O concluzie simplă – crearea unui meniu bun nu este atât de grea

 

Aspecte importante în proiectarea unui meniu de navigare bun

Partea cea mai importantă în ceea ce privește crearea meniurilor este că acestea poată fi personalizate după bunul plac, pentru a se potrivi oricărui site.

Un alt lucru esențial ar mai fi și faptul că atunci când ai un meniu pus la punct, utilizatorul poate să aleagă o anumită categorie a site-ului tău și să reușești să îl păstrezi cât mai mult conectat la ceea ce ai de oferit. 

Încercați să vă imaginați un blog fără un meniu de navigare. Cel mai probabil că ați intra, ați vedea doar prima pagină, ați citi câteva articole, iar apoi cu siguranță ați ieși. Ei bine, cu ajutorul meniului, fiecare vizitator poate găsi un subiect interesant doar printr-o simplă navigare prin meniul site-ului tău.

Reieșind din cele scrise mai sus vom descrie 2 caracteristici importante ale meniului site-ului:

 

Claritate meniului

Meniul unei pagini web trebuie să comunice cu utilizatorul, să îi spună exact unde va ajunge atunci când va da click pe un link. Un meniu nepotrivit este unul care nu transmite nimic. Sunt foarte multe pagini care au meniuri defectuoase.

Spre exemplu, recent, am navigat pe o pagină web dedicată crescătorilor de perusi, iar un element al meniului se numea ”în călătorie”. Nu mi-a spus nimic, inițial, dar atunci când am dat click, am observat că m-a dus pe o subpagină cu recenzii de călătorie. Dezamăgit, am închis pagina. Nimeni nu dorește să se expună la astfel de neplăceri.

 

Simplitatea meniului

Aceasta este o caracteristică cu care nu ai cum să dai greș niciodată. Oricine poate face un meniu, însă cel mai important e să știi cum se face.

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Practici în crearea meniului pe care ar trebuie să le eviți

Meniurile cu un număr mai mare de 2 nivele

Meniurile cu 3 sau mai multe niveluri reprezintă o opțiune nepotrivită care îngreunează navigarea utilizatorilor pe site, din următoarele motive:

 

Meniu cu iconițe

În teorie, ideea este bună. Pictogramele sunt minunate pe site, arată bine și concentrează ideea de bază. Însă, în practică, este o idee proastă în cele mai multe cazuri. Există posibilitatea ca iconițele să nu exprime ceva specific, ci ceva general. Poate chiar unii utilizatori nu vor avea habar despre ce este vorba în acel meniu. Tocmai din această cauză, textul va câștiga întotdeauna în fața iconițelor. Este clar, simplu și scurt. Vizitatorul știe exact pe ce va urma să navigheze.

 

Meniul mobil pe versiunea de desktop a site-ului 

Aceasta nu este o idee prea reușită, deși am observat din ce în ce mai des acestă tendință. Deseori acest lucru se întâmplă din cauza unei ajustări incorecte a site-ului pentru dispozitivele mobile. Mai exact atunci când site-ul nu poate fi pe deplin optimizat pentru dispozitivele mobile, autorii sunt forțați să aplice aceeași soluție pentru toate versiunile site-ului: desktop, tabletă, smartphone.

Meniu orizontal

Meniul vertical - trebuie să știi cum îl folosești

Desigur, avantajul este că poate conține mai multe butoane păstrând lizibilitatea. Pe de altă parte, utilizatorul va căuta mereu meniul în partea de sus, nu în stânga sau în dreapta.

Respectiv nu este o opțiune greșită în totalitate, pentru că meniurile verticale pot fi aplicate ca meniuri secundare, ajutoare.

Meniu vertical

Meniurile supraaglomerate cu un număr mare de butoane

Numărul maxim de butoane în meniu este 4. Aceste patru elemente vă permite să păstrați atenția utilizatorilor. Acesta își va aminti că există legături către pagini și subpagini și le va accesa rapid. Cu cât sunt mai multe elemente, cu atât șansa de a-i bulversa pe vizitatori este mai mare.

De exemplu în WebWave avem doar trei elemente în meniul principal. Este tot ce ai nevoie pentru a informa vizitatorii. 

Un service pentru computere, trei legături în subsolul paginii, care să conducă utilizatorul către ofertă, o listă de prețuri și un număr de contact, este perfect.

 

Textele lungi pe butoane

Pentru a denumi butoanele este suficient să un singur cuvânt sau două care informează utilizatorul ce va găsi pe pagina respectivă. 

 

Logoul site-ului nu conține un link către prima pagină

Logo-ul site-ului ar fi bine să direcționeze utilizatorii către prima pagină a site-ului. Asta înseamnă că nu veți fi nevoiți să adăugați un element suplimentar ”Acasă” în bara meniului. Apropo, utilizatorii sunt deja obișnuiți ca atunci când fac click pe siglă, să îi ducă spre pagina principală. De asemenea, și în WebWave veți putea face un astfel de meniu îngrijit.

Cu cât este mai bună navigarea, cu atât va fi mai mic numărul celor care vor ieși de pe site-ul tău web, iar timpul petrecut pe site va fi mai lung

Folosirea unei liste de link-uri într-un element de text sau aplicarea unor butoane prea mici

Butoanele unui meniu ca și orice alt tip de butoane trebuie să fie suficient de mari pentru ca utilizatorii să poată facă click pe acestea foarte ușor. Acest lucru este foarte important în special pentru utilizatorii de pe dispozitivele mobile, pentru că aceștia folosesc degetele în loc de cursor și au nevoie de suprafețe mari pentru a putea face click. Dimensiunea minimă a butoanelor este de 50px lățime și 50px înălțime.

 

Practici bune în crearea unui meniu

Adăugarea unui meniu în footer

Partea de jos a paginii tale poate fi un loc destul de interesant. De obicei este folosit pe post de ”ultimele informații pe care utilizatorii ar trebui să le știe”. Scrolezi subpagina până la footer pentru a vedea informații despre persoana din spatele paginii, metode de a o contacta, adresă sau alte adrese. Însă, în partea de jos a paginii tale, mai poți adăuga un meniu suplimentar care să dea posibilitatea celor care-l accesează să meargă mai repede la alte site-uri cu conținut bun. Mai mult decât atât, un meniu bun poate ajuta la SEO.


Footer  eMag.ro

  https://www.emag.ro/

 

Un singur site web, două meniuri

Atunci când vine vorba de meniu, cu cât este mai simplu, cu atât este mai bine. O navigarea ușoară mărește șansele ca utilizatorii să fie interesați de ofertă. Din acest motiv, unii web designeri decid să implementeze doua meniuri pe un site web – pe orizontală și pe verticală.  În acest caz, meniul orizontal este cel mai important – reprezintă navigarea de bază de pe un site web. Cel vertical permite afișarea categoriilor împreună cu mai multe detalii - poate fi aplicat pentru filtrarea ofertei, ca în cazul unor magazine online.

Meniu dublu eMag.ro https://www.emag.ro/

 

Meniul de tip tile

Claritatea și simplitatea sunt principalele avantaje atunci când vine vorba de meniul de tip tile. Folosind elemente grafice de calitate înaltă, ajută mult utilizatorii să navigheze pe site.

Dacă decizi să folosești simboluri mari, utilizatorul va putea să navigheze pe site ușor și în mod intuitiv. Meniul tile este util în special pe site-uri web care au conținut vizual, de exemplu portofolii de creație.

Meniu cu tile-uri

Ce zici de meniul hamburger?

Meniul simplu hamburger devine din ce în ce mai popular, dar ține minte că acest tip de meniu te poate induce în eroare. Înainte de toate, pentru că există un grup de utilizatori care sunt prea leneși să deschidă un meniu. Apoi, pentru că unii utilizatori nu recunosc icon-ul pentru un meniu hamburger (este util să adaugi si cuvântul “meniu” lângă el) și ies de pe site-ul web fără să citească oferta.

Meniu mobil de tip hamburger

 

Subpagini importante care merită să fie adăugate în meniu

Subpagina cu datele de contact - cât mai precise și accesibile

Unul dintre principalele obiective ale unei afaceri în mediul online este acela de a găsi cât mai mulți clienți, Cel mai simplu și eficient mod de a face asta este ca datele de contact să fie cât mai accesibile pe interfața site-ului tău pentru ca atunci când un utilizator este interesat de serviciile prestate de tine să îi fie ușor să găsească un mod de a te contacta, fără a pierde foarte mult timp.

 

Subpagina de prezentare a produselor

În momentul în care vinzi ceva anume, produsul tău trebuie să fie în prim-planul vizitatorilor, adică pe pagina principală sau încorporat în meniul de navigare.

O trimitere către pagina produsului tău este cea mai bună metodă de a aduce potențialul cumpărător cu un pas mai aproape de momentul achiziției.

Adaugă în mmeniu categoriile articolelor, dacă ai un blog mai mare

Categorii

Dacă deții un website ceva mai complex, ideal ar fi ca meniul de navigare să fie divizat în categorii care îi vor ajuta pe vizitatori să înțeleagă cu ușurință unde se află pentru a evita ca aceștia să părăsească site-ul tău ca urmare a faptului că nu au reușit să găsească ceea ce căutau sau pentru simplul fapt că s-au rătăcit.

O opțiune ar fi să adaugi aceste categorii într-un meniu suplimentar vertical.

 

Subpagina cu anunțuri

Dacă ai un proiect la care lucrezi de ceva timp și pe care vrei să-l publici odată ce ai finalizat de pus la punct toate detaliile sale, trebuie să te asiguri că ai un loc special în care să anunți acest lucru.

Rezervă un loc în meniul de navigare și prezintă vizitatorilor tăi toate noutățile cu referire la proiectele tale, modul în care lucrezi și viitoarele lansări de produse.

 

Subpagina de înregistrare

Atunci când ai ca scop transformarea vizitatorilor în utilizatori abonați, este recomandat să adaugi linkul spre subpagina de abonare în meniul principal, pentru a facilita atingerea scopului site-ului.

 

O concluzie simplă – crearea unui meniu bun nu este atât de grea

O navigare bună pe un site web le permite utilizatorilor să găsească repede ce caută. Dacă găsesc ușor categoria dorită, nu vor apuca să se plictisească pe site-ul tău, ca apoi să iasă.

Cu cât este mai bună navigarea, cu atât va fi mai mic numărul celor care vor ieși de pe site-ul tău web, iar timpul petrecut pe site va fi mai lung.

În WebWave poți crea orice tip de meniu: vertical, orizontal sau mobil. Trebuie doar să ai grijă de cum crezi că ar trebui să arate și ca să faci asta nu ai nevoie de cunoștințe complicate despre codare. Doar câteva click-uri și ai terminat.

Crearea meniului reprezintă totuși un domeniu care necesită ceva timp și efort investit – este unul dintre cele mai importante elemente de pe site-ul tău. Petrece atât timp cât este necesar…

...sau construiește un site web fără cunoștințe tehnice în WebWave :)

Autor: Milena Antoniak / Elena Dumitru / Cristian Lenga

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: