Logare

Înregistrare

Panoul Webmaster

Cum îmbunătățești viteza de încărcare a site-ului

16 ianuarie 2020
Jurnalul dezvoltării codului sursă a website-urilor create în WebWave - background image

Indiferent de scopurile stabilite, un site web care se încarcă repede reprezintă un avantaj enorm. Site-urile rapide au o rată de respingere mai mică și o conversie mai mare. Ca rezultat obții mai mulți cititori / clienți, iar algoritmii Google îmbunătățesc poziția site-ului în rezultatele căutării.

În acest articol vei afla, de ce viteza de încărcare a unui site este atât de importantă și cum o poți îmbunătăți chiar și la etapa de creare a site-ului.

Conținutul articolului:

  1. Google Speed Update - când viteza de încărcare a site-ului a devenit într-adevăr importantă

  2. Cum îmbunătățești timpul de încărcare a paginii - câteva sfaturi și instrumente simple

    1. Alege rezoluția potrivită pentru imagini

    2. Alege formatului potrivit pentru imagini

    3. Optimizează fișierele imagine

    4. Optimizează codul JavaScript și CSS

  3. Cum verifici timpul de încărcare a site-ului tău

Viteza-site-ului-si-rezultatele-cautarilor-de-pe-dispozitivele-mobile-jdn0huz1

Google Speed Update - când viteza de încărcare a site-ului a devenit într-adevăr importantă

Deja în 2016, Google a publicat un raport în care a fost menținut, că 40% din utilizatorii dispozitivelor mobile părăsesc pagina dacă aceasta se încarcă în mai mult de 3 secunde.

La mijlocul lunii ianuarie 2018, compania Google a declarat începutul unui proiect nou care are ca scop îmbunătățirea rezultatelor căutărilor pentru dispozitivele mobile. În iulie 2018 a fost implementat Speed update - actualizarea algoritmului Google care are ca scop reducerea poziției site-urilor web cu o viteză de încărcare redusă. Din acel moment viteza de încărcare a devenit un factor important pentru stabilirea poziției site-ului în cadrul rezultatelor căutărilor Google.

”Oamenii doresc să găsească cât mai repede răspunsul la întrebările sale - cercetările au demonstrat că viteza de încărcare a site-ului este foarte importantă pentru ei” - declară membrii echipei Google, Zhiheng Wang și Doantam Phan, într-un post de pe Google Webmaster Central Blog.

”Actualizarea algoritmului Google va avea impact asupra unui număr relativ mic de căutări. Doar paginile care oferă o viteza de încărcare redusă vor suferi o scădere a poziției în cadrul rezultatelor căutărilor.” - explică Wang și Phan. 

Alături de alți factori UX, a link-urilor externe și a valorii conținutului, viteza de încărcare a site-ului are un impact puternic și direct asupra performanței SEO.

Alătură-te celor 600 000+ de utilizatori și creează site-uri gratuit, fără cunoștințe de programare

Începe acum 

Cum îmbunătățești timpul de încărcare a paginii web - câteva sfaturi și instrumente simple

Ce putem face, pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului? Cea mai simplă metodă este de a ”slăbi” pagina web - de a micșora cantitatea de date descărcate în timpul accesării. Vom prezenta mai jos câteva recomandări simple care te vor ajuta să îmbunătățești timpul de încărcare a site-ului tău:

 

a. Alege rezoluția potrivită pentru imagini

Imaginile în rezoluție de 5000 pixeli arată superb însă din păcate, ocupă câteva megabiți sau chiar mai mult. Alegerea rezoluției potrivite este prima etapă a ”slăbirii” imaginilor și a ușurării paginii. Reține, cu cât mai mare este rezoluția, cu atât mai mare va fi dimensiunea fișierului.

În WebWave recomandăm să folosești poze de o rezoluție de două ori mai mare decât dimensiunile imaginii pe site. În timpul publicări imaginile sunt comprimate pentru a accelera încărcarea site-ului - lucru care se observă mult în cazul imaginilor cu o rezoluție mică.

Comprimarea imaginilor o faci ușor în programe populare ca GIMP sau chiar în cel mai simplu Irfanview.

Oamenii doresc să găsească cât mai repede răspunsul la întrebările sale

b. Alege formatului potrivit pentru imagini

Avem la alegere 3 opțiuni: JPEG, PNG și SVG. Fiecare din aceste formate are specificul său. Dacă vom alege formatul potrivit pentru imaginea potrivită vom obține fișiere cu dimensiuni performante.

  • Formatul PNG se potrivește mai bine pentru imagini cu un număr redus de culori și nuanțe. 

  • Formatul JPEG se potrivește mai bine pentru imaginile cu un număr mare de culori și detalii.

  • Formatul SVG este un format care se potrivește bine pentru imagini simple, cu un număr mic de detalii (de exemplu logo-uri)

Formatul PNG include 2 sub-formate: PNG-24 și PNG-8. Diferența între ele este numărul de culori, care poate include imaginea. Dacă nu ești sigur care subformat va fi mai potrivit, alege subformatul inițial pentru salvarea fișierului.

Vei găsi mai multe informații despre formatele imaginilor în acest articol.

Optimizarea imaignilor cu TinyPgn

c. Optimizează fișierele imagine

Înainte de a amplasa imaginile pe site mai poți elimina câțiva kb utilizând tool-uri gratuite ca tinypng.com. M-au ajutat să economisesc sute de megabiți. Pur și simplu, ”arunci” imaginea, se face ceva magie și obții o imagine care arată la fel dar ”cântărește” mai puțin. Ok, de fapt nu este magie, e automatizare înțeleaptă, dar nu este necesar s-o descriu în detaliu. Important este că funcționează.

O instrucțiune detaliată despre folosirea acestui tool vei găsi în acest tutorial.

Un trick interesant, care permite să obținem niște imagini mai clare, este dublarea dimensiunilor și micșorarea calității acestora.

O imagine cu o lățime de 300 pixeli și o calitate de 60% va ”cântări” cam tot atât cât o imagine de 600 pixeli și o calitate de 30%. Dar cea de-a doua imagine, amplasată pe o pagină cu dimensiune de 300 de pixeli va arăta mai bine.

Compararea imaginii de 60% calitate și lățimea de 300px cu o imagine de 30% calitate și lățimea de 600px.

  • Iamginea A - Imagiena originală cu dimensiunile 300x200px, salvată cu o calitate de 60%
  • Iamginea B - Imagiena modificată cu dimensiunile 600x400px, salvată cu o calitate de 30%
     

d. Optimizează codul JavaScript și CSS

Pe lângă imagini, în momentul accesării unui site sunt descărcate și coduri JavaScript și fișiere CSS. Ele la fel pot ”cântări” mult și merită să fie micșorate. Pe de altă parte, dacă codul site-ului include erori sau nu este ”clar” va încetini și mai mult încărcarea site-ului.

În scop minimizării optime a codurilor există instrumente uimitoare, care vor elimina toate caractere inutile, comentariile și vor scurta frazele lungi, păstrând totodată toată funcționalitatea codului. Aceste programe vor putea micșora dimensiunea fișierelor CSS și JS de la 30% până la 90%.

Exemple de instrumente:

Dacă folosești WebWave, nu trebuie să te ocupi de optimizarea codului, pentru acesta este optimizat în mod automat în timpul publicării.

 

Cum verifici timpul de încărcare a site-ului tău

3 secunde este un timp de încărcarea dminisbil pentru Google. Poți verifica viteza paginii web proprii cu ajutorul unor astfel de instrumente ca:

  • GTmetrix - îți va arăta ce lucruri poți să îmbunătățești

  • Google PageSpeed Insigts - vei afla care este performanța site-ului accesat de pe telefonul mobil

Dorești să creezi un site web care se încarcă repede? Încearcă platforma WebWave. Vei crea un site rapid și bine optimizat.

Autor:  Andrzej Szelemetko / Bartek Raducha/ Ivan Prozorovschi

Cele mai citite articole. 

 

 

Creează Site-uri Web si Magazine Online cu ajutorul platformei WebWave ! Alege unul dintre șabloanele deja optimizate pentru dispozitivele mobile și modifică-l după propriile necesități sau începe cu o pagina curată.

contact@webwave.ro


Scrie-ne pe chat
De luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00

    

 

Acest site a fost creat în cu ajutorul platformei WebWave 

 

Urmărește-ne pe: